Az autópálya-kezelő bocsánatot kér

2012.10.03. 16:36

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosának tegnap közreadott jelentése hamar elérte célját. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. épp az imént küldött nekünk sajótközleményt, melyben villámgyorsan megteszik azt, amire a hónapokig alaptalanul kínzott volkswagenes úr hiába várt. Elismerik, hogy tévedtek, amikor pótdíjat akartak fizettetni a debreceni autóssal, aki nem is járt az autópályán, amikor állítólag lefotózta egy telepített kamera. Azért hozzáteszik, valójában a jogszabály rossz, hiszen nem mérlegelhetnek a hasonló esetekben, ha nem rázzák a bokrot, tüzet kell nyitniuk.

Mai kínzó kérdésünket nem válaszoljuk meg, inkább szavazzanak.

Hogyan végződött volna ez az ügy, ha nem segít az ombudsman?


Az ÁAK visszavonja a pótdíjat

és elnézést kér a téves felszólítás miatt

A sajtóban tegnap – az alapvető jogok biztosa által – nyilvánosságra hozott pótdíjfizetési ügy részleteit az Állami Autópálya Kezelő Zrt. újból megvizsgálja. A belső vizsgálat és a folyamatok ellenőrzése még nem zárult le, de az egyértelműen bizonyosságot nyert, hogy a vizsgálatban szereplő ezüstszürke színű Volkswagen Golf Plus tulajdonosa nem használta jogosulatlanul az autópályát, ezért tévesen kapott pótdíjfizetési felszólítást. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. ezúton is elnézést kér a gépjármű tulajdonosától, egyúttal véglegesen megszünteti a rá vonatkozó pótdíjfizetési kötelezettséget.

A vitás eset abból adódott, hogy a Volkswagen Golf Plus tulajdonosa pótdíjfizetési felszólítást kapott az ÁAK Zrt.-től, mert a kamerás ellenőrzési rendszer kimutatta, hogy az érintett rendszámú gépjárműve az M7-es autópályán érvényes úthasználati jogosultság nélkül, azaz e-matrica nélkül közlekedett. Ezt az ÁAK számítógépes ellenőrző rendszere – a rendszámok összehasonlításával – kiszűrte. A vizuális ellenőrzést követően munkatársaink egy szoftver segítségével hívják le az érintettek elérhetőségi adatait (név, cím) a központi jármű-nyilvántartási adatbázisból (KEKKH).

A jelenleg érvényes jogszabályok értelmében az ÁAK Zrt. azt nem vizsgálhatja, illetve nem veheti figyelembe, hogy a jármű forgalmi rendszámával esetlegesen történt-e visszaélés. Mivel az ÁAK Zrt. vitás esetben méltányosságot nem gyakorolhat, azaz a jogszabály értelmében nem mentesítheti a jármű tulajdonosát a pótdíjfizetési kötelezettség alól, már korábban rendeletmódosítási javaslatot tett, hogy egy jármű vagy annak hatósági jelzésének eltulajdonítása, illetve a hatósági jelzéssel történő visszaélések esetén figyelembe vehesse az illetékes rendőrhatóság által kiállított határozatok tartalmát.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a fenti eset érintettjétől ezúton is elnézést kér, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőben hasonló ügy ne fordulhasson elő.