Érzelmek miatt érdemes megtartani a Cliót?

2020.04.28. 11:21

Olvasónk nem rajong különösebben a megörökölt autóért, viszont érzelmi szálak kötik hozzá. Érdemes ilyenkor megtartani az autót, vagy hozzunk meg egy nehéz döntést?

Feladó Strasszer Csaba

Címzett Csikós Zsolt

Dátum 2020. április 28.

Tárgy Örökölt autó

Kedves Zsolt!

Rengeteget olvasom a TC-t, többek közt a te írásaidat is. Szeretném a tanácsod kérni. Nagyapám nemrég elhunyt, így megörököltem az általa újonnan vásárolt Renault Clio 1.1 autóját. Nincs szétrohadva és 80 ezer kilométer van benne. Fényezése viszont eléggé megkopott már. Szentimentális okok miatt lehet megtartanám, de nem is tetszik és még youngtimernek is harmatos.

613255 262d649baf8cd236d1944ffdc4d7bba2 o

Nem tudom, hogy érdemes-e energiát fektetnem bele vagy adjam oda valakinek ingyen.

Véleményedre lennék kíváncsi.

Köszönöm!

Üdv,

Strasszer Csaba

Szia Csaba!

Az a tapasztalatom, hogy a szentimentális okokból megtartott öreg autóhoz nem árt, ha ezer szálon kötődsz:

- sok hozzá és a tulajdonosához kötődő, mély élmény gyerekkorodból

- jó sztori

- érdekes jármű

Ha ezek nincsenek meg, az érzelmek idővel kikopnak és csak egy tárolandó, kerülgetendő, pénzekkel fenntartandó, karbantartandó nyűggé válik a jármű. Képzeld el, azt a pillanatot, amikor már kifizettél rá öt teljesítményadót (mondjuk, 30 000 forint), ötévnyi garázsbérletet (vagy ennyi ideig nem adtad ki azt a garázst, amiben áll, mert szabad ég alatt garantáltan elpusztul a kocsi, magától is - legyen 10 000 a garázsbérlet, akkor 600 000), háromszor vizsgáztatnod kellett (75 000 plusz az időkiesés), muszáj volt legalább kétévente olajat cserélni, ezzel-azzal szerelőhöz vinni, négy év után a fékfolyadékot is ki kell, akkut is (200 000), fizetted rá a kötelezőt (mondjuk, valami flottában fizeted, jó olcsón, at akkor is évi 10 000, azaz 50 000).

Tehát 5 év múlva közel egymillió forintért van egy lemattult, felújítatlan 1-es Cliód, amiért nem rajongasz túlságosan. Elmész vele örömödben autózni egy jóízűt? Inkább tedd el a pénzt 15 évig, kamatos kamattal a végére meglesz négymillió is, akkor költsd el valamire, aminek tényleg örülsz! Az autót meg fotózd le, a nagypapáddal együtt készült képeket tedd el.

Amúgy attól, hogy lemattult, még nem kell ajándékba adni - ha működik, tisztességes, akkor simán pénzt ér manapság.

Sok sikert!

Csik