Azt csak hiszed, hogy látszol

2021.10.12. 15:05

Feladó Máté

Címzett Totalcar

Dátum 2021. október 10.

Tárgy Nappali menetfény

Tisztelt Totalcar!

Azért is írok nektek, mert az elmúlt hónapokban többször is előfordult az a jelenség, hogy valaki a vaksötétben halad előttem. Én egy korrekt embernek tartom magamat, hát villogok. A reakció általában a nagy semmi, de ezt a tegnapi napon tudta überelni egy lassítással, majdnem megállással, majd padlógázzal az előttem menő az M7/M1 kivezetőn a Sasadinál. (Nyilván azt hitte, azért villogok, mert hogy "menjélmár".)

És van az az eset, hogy valahogy piros lámpánál kipattanok és odamegyek az előttem levőhöz, hogy jelezzem neki, nem ég a lámpája. Általában meglepődve néznek ki, mikor bekopogok az ablakon, bár megértem egy kicsit: egy idegen ember mit akar? És jön a válasz: "de ég". És általában nem tudom megmagyarázni, hogy a nappali mentefény, ami szépen világít elöl, azzal együtt nem ég a hátsó lámpa.

Ez szerintem egy komoly probléma, és érdemes lenne ezzel foglalkozni. Napi szinten 3-4 autó biztosan halad így, de belefáradtam. Próbálok segíteni, ahol lehet, de ha nem lehet? És bizony sokszor látni ám, hogy az autópályán halad teljesen sötéten. Csak akkor veszi észre az ember, ha már majdnem mögötte van. Nem tudom, hogy lehetne kinyitni a szemüket azoknak az embereknek, akik nappali menetfénnyel haladnak. Nem tudom megszokás-e vagy sem nekem, de beülök az autóba, beindítom, és tök mindegy, milyen az idő, felkapcsolom a lámpámat tompítottra. Ennyi. Ha süt a nap, ha esik, tök mindegy. Égjen.

Üdvözlettel: Máté

Köszönjük Máténak a levelet, engem is foglalkoztat ez a kérdés, én is gyakran tapasztalom a fenti jelenséget, volt már, hogy szóltam, a reakciók változóak. Most, hogy rövidülnek a nappalok, különösen fontos, hogy tudjuk: a nappali menetfény jellemzően csak elöl világít, hátul sötétség honol!

IMG 2849

Sokat gondolkodtam már azon, hogy vajon a döntéshozók egykor miért ezt a (szerintem) béna és bonyolult megoldást választották, ahelyett, hogy a sok autón már addig is létező, egyszer bekapcsolom a tompítottat és elfelejtem a kapcsolót lehetőséget követelték volna meg. Ez utóbbit még a 89-es Tipóm is tudta. Igaz, én ugyanezen okokból az automata lámpát se igazán értem, akárcsak Máté, én is induláskor bekapcsolom és megálláskor lekapcsolom a tompítottat, oszt mégse tol vissza a foton.

Hlács Zoltán