Gyorstalpaló horgász-szótár a Facebook-generációnak

2015.06.05. 10:04

Hogy könnyebb legyen eligazodnia beszámolóinkban. Nem tudja, mi a csáté vagy a húshorgász? Segítünk!

Akadó

Víz alatti fa, nádcsonkok, elsüllyedt tank, bármi, amibe a víz alatt beleakad a szerelék, és ott is marad.

C&R

Catch and release - vagyis megfogni és visszaengedni. A sporthorgász alapállapota, a Totalhal csapata ebben a műfajban utazik.

Csáté

Felvidéki tájszó a nádasra. Eddig csak Pistától hallottam.

Compó

Nagyon szép hal, Pista fogott belőle az első éjjel egy tisztességes példányt. A ponttyal távoli rokon, nagyon apró pikkelyei vannak, milliméternél alig nagyobbak. A néphiedelem szerint a halak hozzá dörgölőznek a sérülnek, de ez annyira hiteles, mint Győzike önéletrajza. Aranyos színű, ezért sokan hívják aranyhalnak, a népies nevének emlegetésekor viszont legyünk körültekintőek (cigányhal).

Csonti

Légylárva. Amikor a legyek beköpik a rohadó húst, ez kel ki előbb utóbb belőle. A horgászboltokba mégsem a dögtelepről szállítják, ugyanis az ammóniagyártás egyik mellékterméke, a bolti csonti így teljes steril.

Ponty

A halfaj, amit mindenki felismer. Magyarországon elsőszámú célpont: jó húsa van, elég gyorsan növekszik és viszonylag jól küzd a horgon. A legfinomabb pontyok a folyókból származnak, ahol a folyamatos mozgás miatt sokkal tömörebb a húsuk, nincs iszapízük és vaskos hájréteg a bőrük alatt. Pontyból alapvetően négyfélét különböztetünk meg. A legősibb a nyurgaponty, ami hosszúkás alakú, egész testén pikkelyes izomgép, kiváló sporthal. A nyurgaponty nemesítéséből jött létre a tőponty, ami már kerekebb alakú, de egész testén pikkelyes. A tükörponty - horgászszlengben csak tükrös - csak a hátvonalán és az oldalán visel egy-egy csíkban pikkelyt. A véglet a bőrponty, amit Koncz Jani is akasztott, amin már egyáltalán nincs pikkely. Ezek egyébként egy fajhoz tartoznak, össze tudnak ívni, és szaporodásra képes utódjaik lesznek.

Bodorka

Keszegféle, teljes nevén bodorka keszeg. Narancssárga úszójáról és narancssárga szeméről ismerhető fel legkönnyebben. Nem nő nagyra, a kilós példány már igazi ritkaság, de állítólag léteznek még nagyobbak is. Érdekes módon Franciaországban sokan kimondottan bodorkára mennek, nálunk inkább járulékos dolog, sokan a kisebb darabot csak azért fogják, hogy aztán csalinak használják csukára vagy harcsára. Ha nagyon lazának akarunk horgászközegben tűnni, hívjuk csak bodrinak, érteni fogják. Pl.: "éjjel még jött pár ponty, de ahogyan pirkadt, már csak a bodrik csipegették a kukoricát"

Fonott zsinór

Jól jelzi, hogy a horgászat és az űrkutatás nemsokára összeér. A klasszikus - szaknéven monofil - zsinórral ellenben nem egy szálból áll, hanem több ezer mikron vékonyból. Irgalmatlanul erős, hátránya, hogy nincs nyúlása - ezért ha valami nem adja ki, nem a zsinór szakad, hanem a bot törik.

Húshorgász

Azokat a horgászokat hívják így, akik minden halat eltesznek. Sértő kifejezés.

Kapanyél

A szlengben a nagy, vaskos, merev horgászbotokra, aminek alig hajlanak. Jellemzően régiek és nehezek.

Kárász

Alap halfaj, az viszont kevésbé ismert tény, hogy két változata van: a nemrég védettnek nyilvánított aranykárász (hivatalos nevén széles kárász), és az ázsiából behozott ezüstkárász. Az ezüstkárász extrája, hogy a populációnak csak 1-2 százaléka hím, szinte az összes nőstény, amik más pontyfélékkel ívnak össze - aztán a ponty-kárász utódból a genetikát meghekkelve fajtiszta ezüstkárász lesz. Átlagos mérete tenyérnyi, a harminc centi feletti már ritkaság, az pedig, hogy egy invazív fajnak fesztivált rendeztek pár éve a Nemzeti Múzeumnál, az kész röhej, én megtennék egy kisebb, de nem sértő összeget, hogy hamarosan hungarikum lesz belőle.

Matchbot

Angol stílusú úszos bot. Körülbelül négy méter hosszú, nagyon rugalmas, vékony bot, rendkívül sok damilvezető gyűrűvel, hogy esőben se tapadjon rá a zsinór.

Piálás

A tévhiedelemmel ellenben nem kötelezően a horgászat része, de a tópart azért sok szempontból hasonlít egy menő diszkóhoz. Talán a szintetikus drog valamivel ritkább a horgászok körében.

Rabsic

Szokták rapsicnak is nevezni, orvhorgászt jelent. Hívják így azt is, akinek szimplán nincs engedélye, de az engedély nélküli sporthorgász elég ritka. A rabsic jellemzően illegális módszerekkel dolgozik, villannyal irtja a halat, és az a helyzet, hogy nem azok folyamodnak ehhez, akik éheznek, hanem akik nagyüzemben csinálják.

Sügér

Mohó egy dög, hatalmas szájú, nem túl nagyra növő ragadozóhal, de igazából mindent megeszik. Olyan mint a rozsomák, nagy hévvel kap, keményen küzd, kár, hogy ritka a kiló fölötti példány. Vöröses úszóival és tigriscsíkjaival az egyik legszebb őshonos halunk. Érdekes, hogy apró, recés szélű pikkejeivel inkább érdes, mint nyálkás.

Szakítás

Nem egy párkapcsolat vége, hanem amikor egy nagy hal eltépi a damilt. Utána kötelező bizonygatni, hogy azért történt, mert a hal hihetetlen nagy volt. Általában rövid depresszió követi.

Vörösszárnyú

Ismét egy keszegféle, pont olyan, mint a bodorka, csak más színű a szeme, és az űszói vörösek. Szép hal, ezernyi neve van, hívják pirorsszárnyúnak, pirosszeműnek, kelének meg ahogy akarják.