Tízből hárman nem tudják, itt kinek van elsőbbsége

2017.07.19. 11:08

A képen látható helyen haladó autó köteles-e elsőbbséget adni a gyalogosnak?

  1. Mivel a jármű kanyarodót főútvonalról tér le, ezért igen. (A)
  2. Mivel nincs gyalogátkelőhely felfestve, ezért nem. (B)
  3. Mivel a jármű egyenesen halad tovább, ezért nem. (C)

Helyes válasz a kép alatt.

07

A helyes válasz az A volt.

Általában mindenki tudja, hogy a gyalogosok számára elsőbbséget kell adni a kijelölt gyalogosátkelő-helyen, népszerű nevén a zebrán. Viszont már kevesebben ismerik azt a szabályt, hogy a gyalogosnak zebrán kívül is elsőbbsége van, méghozzá kanyarodó járművel szemben, amikor a jármű – akár jobbra- akár balra – arra az útra fordul be, ahol a gyalogos át kíván haladni.

A képen látható helyen azonban egy speciális kereszteződés van, amit kanyarodó főútvonalnak nevezünk, és amire a megfelelő táblák hívják fel a figyelmet. Ilyenkor a főútvonalat elhagyó, arról letérő jármű irányt változtatónak minősül, amit egyébként irányjelzővel is jelezni kell, még akkor is, ha ez fizikálisan egyenesen haladásnak minősül. A KRESZ ebben az esetben rögzíti, hogy az itt áthaladó gyalogosnak is elsőbbséget kell adni.

KRESZ a Totalcaron? Mi ez?


A Pető Attila Kreszprofesszor által összeállított speciális közlekedési feladatsort az első napon közel húszezren oldották meg. Megkaptuk a statisztikákat és a feladatokkal kapcsolatban az olvasókban felmerült kérdéseket, ezek alapján Kreszprofesszor elmagyarázza, hogy melyik a helyes válasz, és hogy miért.

Talán azt a legkönnyebb megjegyezni, hogy az ilyen kereszteződést bármerre hagyjuk el a gyalogosnak mindig jár az elsőbbség.

Válaszadók aránya:

a.) 72%

b.) 18%

c.) 10%

HIBÁS: 28%

HELYES: 72%

Hasznos volt? További Napi KRESZ-eket találsz ide kattintva.