Mindig ki kell tenni az elakadásjelző háromszöget?

2017.08.02. 15:16

A zöld autó a 2-es számú főúton haladva lerobbant, és a képen látható helyen állt meg. Köteles-e a jármű mögött az elakadásjelző háromszöget elhelyezni?

  1. Nem, mert kijelölt parkolóhelyen állt meg. (A)
  2. Igen, mert lakott területen kívül mindenképpen köteles a háromszöget kihelyezni. (B)
  3. Igen, mert csak merőleges parkolóhely esetében nem kötelező a háromszög használata. (C)

Helyes válasz a kép alatt.

15(1)

A helyes válasz az A volt.

A KRESZ előírja az elakadásjelző háromszög használatát elromlott jármű megállása esetén, de nem minden esetben és nem minden helyen. A szabály így szól:

Lakott területen kívül az úttesten vagy a leállósávon levő elromlott gépjárművet elakadást jelző háromszöggel meg kell jelölni.

Azaz lakott területen belül biztos, hogy nem kötelező a háromszög használata.

A képen látható hely viszont lakott területen kívül található. Ugyanakkor az úttest mellett kialakítottak egy rövid parkolót, amit táblával is jeleznek. Mivel a szabály csak az úttesten és a leállósávon kötelezi a vezetőket az elakadást jelző háromszög használatára, ezért itt, ezen a helyen mellőzhető a kirakása, bár nem is tiltott!

KRESZ a Totalcaron? Mi ez?


A Pető Attila Kreszprofesszor által összeállított speciális közlekedési feladatsort az első napon közel húszezren oldották meg. Megkaptuk a statisztikákat és a feladatokkal kapcsolatban az olvasókban felmerült kérdéseket, ezek alapján Kreszprofesszor elmagyarázza, hogy melyik a helyes válasz, és hogy miért.

Válaszadók aránya:

a.) 56%

b.) 38%

c.) 6%

HIBÁS: 44%

HELYES: 56%

Hasznos volt? További Napi KRESZ-eket találsz ide kattintva.