Mit ne csinálj, ha ennél a táblánál parkolsz?

2017.07.29. 09:18

Melyik esetben számíthat büntetésre a képen látható helyen álló piros autó vezetője?

  1. Ha maximum 5 percre kiszáll a kocsijából és beszalad a boltba. (A)
  2. Ha a járműjében ül és vár több mint 30 percig. (B)
  3. Ha nem a járműben ül, hanem mellette áll, de nem rakodik. (C)

Helyes válasz a kép alatt.

12(1)

A helyes válasz az A volt.

Ez a legtöbbek által elrontott kérdés, amit sokan elnéztek, hiszen a feladványban az áll, hogy melyik esetben szabálytan a jármű vezetője, azaz mikor számíthat büntetésre. A KRESZ ennél a táblánál kicsit módosítja az általános várakozni tilosnál leírtakat. Ez alapján:

Ilyen helyen az áruszállító jármű a folyamatos fel- és lerakodáshoz szükséges ideig maradhat; más jármű - akár 5 percnél hosszabb ideig is - akkor tartózkodhat, ha a vezető a járműnél marad és áruszállító jármű érkezésekor annak a rakodóhelyre való beállását haladéktalanul lehetővé teszi.

Ami ez alapján és az általános várakozási tilalmak alapján is lényeges, hogy a járművet a vezető nem hagyhatja el, még 5 percre sem! Akár rakodás történik, akár csak egyéb okból egy helyben tartózkodás, a vezetőnek a járműnél kell tartózkodnia. (Tehát nem kell az autóban ülni, csak legyünk ott mellette.)

KRESZ a Totalcaron? Mi ez?


A Pető Attila Kreszprofesszor által összeállított speciális közlekedési feladatsort az első napon közel húszezren oldották meg. Megkaptuk a statisztikákat és a feladatokkal kapcsolatban az olvasókban felmerült kérdéseket, ezek alapján Kreszprofesszor elmagyarázza, hogy melyik a helyes válasz, és hogy miért.

Az alap várakozni tilos tábla után egyébként 5 perc elteltével a vezetővel tartózkodó jármű is szabálytalan, de a valóságban ezt azért nem nézik, mert az idő letelte után elindított, és pár centi gurulás után újra megálló járműnél ismét kezdődhet az 5 perc mérése.

Válaszadók aránya:

a.) 34%

b.) 21%

c.) 45%

HIBÁS: 66%

HELYES: 34%

Hasznos volt? További Napi KRESZ-eket találsz ide kattintva.