Ez a Suzuki itt szabálytalan, na de miért?

2017.07.26. 17:16

Milyen szabálytalanságot követ el a képen látható balra kanyarodó autó?

  1. Bekanyarodás előtt nem sorolt be az úttest bal szélére. (A)
  2. Semmilyet, ez a bekanyarodás így szabályos. (B)
  3. A bekanyarodást nem elég nagy ívben hajtotta végre. (C)

Helyes válasz a kép alatt.

10(1)

A helyes válasz az A

Nagyon sokan észrevették, hogy az autó egyirányú útról szeretne balra kanyarodni. A KRESZ alapján minden kanyarodás előtt a megfelelő helyre be kell sorolni. Ez balra fordulás estében kétirányú úton a felezővonalhoz húzódást, egyirányú úton pedig az úttest bal szélére történő besorolási kötelezettséget jelent. A képen látható autó az úttest közepéről kíván bekanyarodni, ami így nem szabályos.

KRESZ a Totalcaron? Mi ez?


A Pető Attila Kreszprofesszor által összeállított speciális közlekedési feladatsort az első napon közel húszezren oldották meg. Megkaptuk a statisztikákat és a feladatokkal kapcsolatban az olvasókban felmerült kérdéseket, ezek alapján Kreszprofesszor elmagyarázza, hogy melyik a helyes válasz, és hogy miért.

Érdekes, hogy a kérdésre nagyon sokan adtak jó választ mindamellett, hogy a kép elkészítése közben egymás után két járművet is sikerült levenni, akik a bekanyarodást nem a szabályban előírt helyről kezdte meg. Azaz tipikus példa arra, hogy tudjuk a szabályt, de mégsem annak megfelelően közlekedünk.

Válaszadók aránya:

a.) 87%

b.) 10%

c.) 3%

HIBÁS: 13%

HELYES: 87%

Hasznos volt? További Napi KRESZ-eket találsz ide kattintva.