Nincs felfestés, széles az út – mehetek bárhol?

2017.07.28. 12:07

Szabályosan halad ezen az úton a képen látható autó?

  1. Igen. (A)
  2. Nem. (B)

Helyes válasz a kép alatt.

11(1)

A helyes válasz a B.

Ehhez a képhez a válaszoknál direkt nem akartam több magyarázatot beírni, kíváncsi voltam, hogy egyetlen képből megítélhető-e a szabálytalanság ténye. Mindamellett, hogy kaptam olyan kritikát is, miszerint, ha az úttest szélén parkoló járműből fényképeztem a helyzetet, akkor egész más az elfogadható válasz, ami részben igaz is lehet.

KRESZ a Totalcaron? Mi ez?


A Pető Attila Kreszprofesszor által összeállított speciális közlekedési feladatsort az első napon közel húszezren oldották meg. Megkaptuk a statisztikákat és a feladatokkal kapcsolatban az olvasókban felmerült kérdéseket, ezek alapján Kreszprofesszor elmagyarázza, hogy melyik a helyes válasz, és hogy miért.

A lényeg az, hogy ez egy párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan út, ahol útburkolati jelekkel a sávokat nem jelölték meg. (Hozzáteszem, hogy ilyennel télen sokszor találkozhatunk hóesés alatt.) A KRESZ alapján, ha a forgalmi sávok útburkolati jelekkel nincsenek megjelölve, akkor szigorú jobbratartás él, azaz csak előzés és kikerülés esetén szabad a belső sávot igénybe venni, folyamatosan nem szabad ott haladni.

Ebből következik, hogy ha az úttest szélén álló járműből készült a kép, akkor a piros autónak ebben a helyzetben már meg kellene kezdeni a jobbra sorolást. Ezen a filmen látszódik, hogy a valóságban ez nem egészen így van:

Válaszadók aránya:

HIBÁS: 25%

HELYES: 75%

Hasznos volt? További Napi KRESZ-eket találsz ide kattintva.