Zebrához közel parkolnék, számít, hogy doboza van?

2017.07.30. 17:16

Az ábrán látható járművel, ha gyalogátkelőhelynél kívánsz megállni, mekkora helyet kell kihagyni?

  1. A tábla előtt és után 5 métert. (A)
  2. A tábla előtt 10 métert. (B)
  3. A tábla előtt 15 métert. (C)

Helyes válasz a kép alatt.

13(2)

A helyes válasz a C volt.

Ezt a kérdést rengetegen elrontották, és a legtöbben arra hivatkoztak, hogy nem tudták, hogy ez a jármű nem személygépkocsinak, hanem kistehergépkocsinak minősül. Az a baj, ha valaki ezt személygépkocsinak tekinti, akkor viszont tudnia kellett volna, hogy nincs helyes válasz a felsorolások között. Ugyanis személygépkocsival a zebra előtt 5 méteren belül tilos megállni, de közvetlenül a gyalogosátkelőhely után már nincs megállási tilalom! Ezt nagyon sokan nem tudják.

Azonban az ilyen jellegű, rakfelülettel ellátott járművet nem személygépkocsiként, hanem tehergépkocsiként vizsgáztatják le. És bár B kategóriás jogosítvánnyal vezethető, az ilyen kisteherautóra némileg más szabályok érvényesek, mint a személygépkocsira. Többek között a kijelölt gyalogosátkelőhely előtt 15 méteren belül tilos megállni!

KRESZ a Totalcaron? Mi ez?


A Pető Attila Kreszprofesszor által összeállított speciális közlekedési feladatsort az első napon közel húszezren oldották meg. Megkaptuk a statisztikákat és a feladatokkal kapcsolatban az olvasókban felmerült kérdéseket, ezek alapján Kreszprofesszor elmagyarázza, hogy melyik a helyes válasz, és hogy miért.

Válaszadók aránya:

a.) 59%

b.) 17%

c.) 24%

HIBÁS: 76%

HELYES: 24%

Hasznos volt? További Napi KRESZ-eket találsz ide kattintva.