Elhúztunk Romániába, szevasztok!

Delta Kommandó: Minek megyünk hova?

2017.10.30. 06:11

Románul egy kifejezést mindenki ismer: no roxa áj. Ez ugyanis annyit jelent, hogy legyél szerencsés, és igazából úgy írják, hogy Noroc să ai, de egy popzenésztől nyilván nem elvárható, hogy a helyesírás bajnoka legyen. Ennél még kevesebben tudják, hogy az eredeti verzió szerint nem Jolly és Grofó voltak a dal főszereplői.

Amikor még Jolly - aki egyébként rendes autóbuzi, amiről ebben a kiváló anyagról vallott - egyedül haknizott, a dalt a sepsziszentgyörgyi alvilág kiemelkedő egyéniségének, az agresszív viselkedéséről híres Ninja Misinek dedikálta, ahogyan a A maszkások megették az életem című számot is - a maszkások, újabb román szó, kommandósokat jelent. Ahogyan ebből sejteni lehet, a sok jókívánság nem jött be, Ninja Misinek nem volt szerencséje, és hosszú börtönbüntetésre ítélték prostitúció és emberkereskedelem vádjával.

Zsoltinak a Zsoltinak a pampam, Zombinak a Zombinak a pampam
Zsoltinak a Zsoltinak a pampam, Zombinak a Zombinak a pampam

Ezt az hosszú felvezetést azért citáltam ide, hogy megcsillogtathassam teljes román nyelvtudásom (+1: amikor a románok koccintanak, azt mondják, hogy noroc), és egyben szóljak, hogy ezt a hetet Lendvai Zsoltival egy Ford Ranger Wild Wildtrack 3,2 TDCI-ben töltjük, miközben keresztül szeljük Romániát. Öt napot szánunk arra, hogy megjárjuk oda-vissza a Duna-deltát, de mind oda-, mind visszaútra beterveztünk néhány érdekességet. Nem akarok elszpojlerezni semmit, de a Partizani-Gorgova szakaszról a helyszínt jól ismerő barátom úgy nyilatkozott, hogy "jó időben, jó terepjáróval, jó sofőrrel járható, de hangsúlyozom, jó időben - ha esik, a lánctalpas is elakad".

3,2 liter, sor öt, dízel
3,2 liter, sor öt, dízel

Az itinert úgy állítottuk össze, hogy a klasszikus turistacélpontokat finom ellenkormányzással, gázfröccsökkel sodródva elkerüljük. Ez azt is jelenti, hogy Erdélyt szinte teljesen kihagyjuk - bámulatosan szép vidék, de újat mondani róla nagyon nehéz ilyen rövid idő alatt. Az utunkat szerényen Delta Kommandónak kereszteltük, és igyekszünk mindig a nehezebb utat választani. Az alap kiképzést már megkaptuk.

Nincs más hátra, kívánjatok nekünk egy noroc să ai-t! Már úton vagyunk.

A delta kommandó kalandjai

Egy külön világ, autók nélkül
A vallásuk miatt a mocsárba költöző lipovánok, magyar nyelvű telepesek és egy véget nem érő nemzeti park.
A deltában edzettek, lenyomták az egész világot
Kinek kellenek überdrága sportlétesítmények, ha ott a Duna? Csak kitartás és elszántság kérdése minden.