Egyre drágább a villanyautók töltése, újabb töltőpontok válnak fizetőssé

2020.04.30. 15:23 Módosítva: 2020.05.01. 07:19

A Mobiliti még tavaly ősszel vásárolta meg ez e-Mobit, majd fokozatosan fizetőssé tették a használatát az eredetileg ingyenes töltőknek. Április elsejétől ötven forintot kértek el percenként a 44 és 50 kW-os DC töltők használatáért, most péntektől ezt 80 forintra emelik, és a 22 kW-os AC és DC használatáért is fizetni kell majd.

Az e-Mobi töltői - mielőtt még megvásárolta volna az NKM - teljesen ingyenesek voltak, applikáció nélkül használhattuk őket, a töltés is elindult automatikusan vagy gombnyomásra, a kábel csatlakoztatása után. Ez szép lassan megváltozott, idén januárra már az e-Mobi töltők is megjelentek a Mobiliti alkalmazásában, és fokozatosan átvették ugyanazt a működést: applikációval indíthatók, az összes töltőről számos információ lekérhető, és természetesen a legfontosabb: fizetni kell a használatukért.

fb mobilapp

A Mobiliti még tavaly év elején kezdte bevezetni alkalmazását, majd fizetős rendszertét. Eleinte tesztként 10 forintot kértek el percenként DC töltőoszlopaik használatáért, majd megemelték az árakat, és kiterjesztették az összes töltőoszlopra - csakúgy, mint most az e-Mobinál. Tehát péntektől az e-Mobi töltői is felveszik ugyanazokat az árakat, mint a Mobiliti oszlopok: a 22 kW-os AC-oszlopokon 80 forintba fog kerülni a töltés kilowattóránként, a 22 kW-os DC-oszlopokon szintúgy, plusz az 500 forintos töltésindítási díjba. Az 50 kW-os DC-töltők és 43 kW-os AC-töltők pedig maradtak percdíjasak, de 80 forintra emelkedtek.

Ez összességében kevésbé meglepő, mint amennyire fájdalmas, hiszen a cég megvásárlása után várható volt, hogy ez lesz. Mindenesetre péntektől az összes - nagyjából 336 - e-Mobi töltő is fizetőssé válik.

A Mobiliti a fentieken kívül a közeljövőben havidíjas csomagokat is ígér. Az egyik ilyen csomag például kedvezményes éjszakai töltést biztosít, ez különösen azoknak lesz előnyös, akiknek nincs lehetőségük otthon tölteni autójukat. Ezentúl a roaming szolgáltatás is fejlődik, itt az a cél, hogy a külföldről érkező – és külföldre autózó magyar – villanyautósok is használhassák a töltőket, alkalmazás, illetve RFID segítségével.

RFID-t, azaz fizikai ügyfélkulcsot egyébként az alkalmazáson belül lehet ingyenesen igényelni, ezt részletesen el is magyarázzák a Mobiliti oldalán. Nem hátrány, hogy nem kizárólag alkalmazással lehet elindítani a töltést, hanem elég csak a kis kulcsot a töltőhöz érinteni, így még egyszerűbbé téve a folyamatot.

Visszatérve az árakra, az ELMŰ már tavaly május végétől bevezette a fizetős használatot, eleinte ők is 10 forintos jelképes díjjal indultak, majd augusztus egytől ezt 99 forintra emelték kilowattóránként. Az ELMŰ töltőoszlopait alkalmazással lehet használni, az eCharge+-szal, de ezt nem részletezném, mert volt róla hírünk, van hozzá videó is.

Január 31-étől jelentősen megemelték az Ionity villámtöltőinek használati díját is, hiszen kWh-nként számlázzák, míg azelőtt alkalmanként 8 euróba került egy komplett töltés. Várható volt a Ionity-nél az emelés, hiszen rendkívül gyorsan fel lehet vele tölteni az autókat, de a 0,79 eurócentes (jelenlegi állás szerint 281 forint) kWh árra nem sokan számítottak. Magyarországon is egyre több van, februárban adták át a negyedik itthoni Ionity töltőállomást az M7-esen, ezek is működnek fizikai ügyfélkulccsal. Az Ionity áremelése is itt van részletesebben.

Aki továbbra is ingyen töltőre vadászik,az E.On múlt héten indult alkalmazásával, a driveE.ON-nal még találhat ilyet. Legalábbis egyelőre, ugyanis a járvány lezárultával várható, hogy ők is fizetőssé teszik a töltőiket. A MOL-nál is tekintettel vannak a járványhelyzetre, pontosabban az egészségügyi dolgozókra, hiszen saját töltőhálózatukon, a Plugee-n ingyenes töltést biztosítanak az orvosoknak, illetve az egészségügyi alkalmazottaknak - csak fel kell mutatniuk igazolványukat. A példás intézkedés egy hónapja lépett életbe, március 26-án.

A Plugee töltők használatáért egyébként már rég fizetni kell, 2018. augusztus 1-től megszüntették ingyenes használatukat. Cserébe se nem percdíjasak, se nem kWh-nként kell fizetni, hanem egyszerűen alkalmanként. Minden elkezdett töltési folyamat egy töltésnek számít, függetlenül az időtartamától és a felvett energia mértékétől. Az AC töltő használata ily módon 1990 forintba kerül, a DC töltőé pedig 2990-be. Jó kérdés, meddig marad ez így, mivel már ennek bevezetése után is az volt a téma, hogy majd alkalmazás segítségével lehet kezelni a jövőben, és az árak kilowattóra- vagy percalapon lesznek számolva. Mindenesetre jelenlegi rendszer teljesen korrekt, az alábbi számításokat figyelembe véve meg főleg.

Jelenleg 24 MOL Plugee töltőoszlop van az országban, ebből egy 75 kW-os, a többi pedig maximum 50 kW teljesítményű. Használatuk egyszerű, a kasszánál lehet megvásárolni a töltést, amiről adnak egy bizonylatot is, majd a kútkezelő ez alapján, kártyával indítja el. Illetve a mostani helyzetre tekintettel a MOL gumikesztyűt is biztosít az elektromos autót töltőknek, teljesen ingyen.

A HVG példán keresztül is levezette a költségeket, egy 64 kWh kapacitású  Kia e-Niro teljes feltöltése Mobiliti töltőn 5100 forintba kerül, az ELMŰ oszlopait használva 6300 forintba, Ionity-n pedig 18 ezer forintba kerül a teljes töltés. Az otthoni töltés jóval olcsóbb - az ELMŰ lakossági villamos energia A1 normál árszabás esetén 37 forintba kerül kWh-ként - 2400 forint körül van. Az Ionity kivételével azért látszik, villanyautót tankolni így is jóval olcsóbb, mint hanyományost, még ha nem is ingyen lesz.