Ferrarik, amik ellopták, felpörgették és készen visszaadták a show-t

Ferrarik a popkultúrában

2022.05.01. 14:13

Egy Ferrari közelről nézve elsőre simán egy gyors és szép sportautó, de sose csak ennyiről szól: legtöbbször legalább annyira egy önállóan lélegző, térből és időből kilógó szobor, mint amennyire közlekedési eszköz. Az öreg Enzo nagyon értett ahhoz, hogy az autói ne csak autók, hanem műalkotások, az autózás legmagasabb polcának ékszerei legyenek. Ennélfogva bármilyen alkotásban megjelenik egy Ferrari, sose szürkül bele a háttérbe, hanem az első sorban pózolva, kidüllesztett, szőrös mellkassal és kaján félmosollyal hirdeti, hogy igen barátom, amit most nézel, az tőlem lett sokkal érdekesebb.

A popkultúra fogalma az amerikai popular culture, vagyis népszerű kultúra szavakból ered, és arra utal, hogy a kultúrának az a része, ami széles tömegekhez eljut. Tömegkultúraként is szoktak rá hivatkozni, és jellegéből fakadóan pejoratívan is értelmezhető, mivel van, aki szerint egy ilyen alkotás túl sok ember ízlésének felel meg ahhoz, hogy igazán magas minőséget képviseljen. Tulajdonképpen a popkultúrát egy kor széles, nagy tömegeket elérő alkotásokat tömörítő lenyomataként lehet legegyszerűbben értelmezni. Mondhatnánk azt is, hogy Mónika show például ilyen, de az azért magasabbra mutató produktum. Érdekesség, hogy sokan a fogalom eredetét a popzenével azonosítják, pedig a popkultúra egy sokkal nagyobb halmaz, aminek a popzene is a része.

Magnum

A Magnum P.I. nem véletlenül lett kultsorozat, hiszen a Miami Vice mellett maga volt a 80-as évek (amiről már tudjuk, nem csak az autók miatt volt király). Tom Selleck alakította a főszereplő magánnyomozót, Thomas Magnumot, akinek a karaktere tökéletesen testesítette meg a világ királyát. Mert hát ki akarhatna többet annál, hogy Ferrarival, hawaii ingben furikázva szarhat mindenre, mellesleg sorban szedi fel a jobbnál jobb nőket. De legalább olyan meghatározó volt a sorozatban a Ferrari 308 GTS, mint Tom Selleck tömött bajsza. A 3 literes V8-as hajtotta, targatetős Ferrarival talán bárki szívesebben kutatna megátalkodott bűnözők után, mint egy Skoda Octaviával.

F75-horz.png

75 éves a Ferrari

Ebből az alkalomból idén kiemelten foglalkozunk a legendás olasz márkával. Korábbi cikkünkben Andróczi Balázs kollégánk mesélte el, hogyan valósultak meg Enzo Ferrari tervei. Elolvasnád? Kattints ide!

Miami Vice

Ne felejtsük el, hogy adott még a világnak a 80-as évek egy Miami Vice-ot is. A két főszereplő detektív, Sonny Crockett és társa, Ricco Miamiban üldözték a bűnt, miközben baromi lazák. Mi mással is járhatna egy igazán menő nyomozó, mint Ferrarival, amiben azért van egy csavar: az első évadokban látható Ferrari 365 Daytona GTS sose volt igazi Ferrari: a sorozatban egy C3-as Corvette-ből átalakított replika szerepelt. A gyártónak ez szúrta a szemét, de közben annyira ügyesen népszerűsítette a sorozat a Ferrarikat, hogy a harmadik évadra maga a Ferrari küldött a sorozathoz két fekete Testarossát. Mivel a kor technológiai színvonalával az esti felvételeknél neccesen lehetett volna igényesen felvenni a fekete autókat, ezeket végül átfényezték hófehérre. Így született az autó, ami a legikonikusabbak közé lépett elő, amik valaha is képrenyőn szerepeltek.

Steve McQueen

Legendás színészként és autóversenyzőként Steve McQueen se maradhat ki. Alapvetően porschés csávó volt, sőt, leghíresebb filmjében egy Mustanggal szántja fel San Francisco utcáit. De talán sejthető, hogy hibátlan stílusérzékkel bíró, címeres autórajongóként a Ferrarikat sem vetette meg. Érezhető, hogy nem az olasz márka csípődött be a legjobban, de azért volt neki egy 275 GTB-je - ami egyébként Pebble Beachen vaskos 10 millió dollárért cserélt gazdát – és egy 250 GT-je is. Abban talán mindenki egyetért, hogy mindkét típus tökéletesen illett egy olyan emberhez, akinek az volt a beceneve, hogy King of cool.

James Bond - Aranyszem

Az Aranyszem az első Bond film, amiben Pierce Brosnan alakította a sármos angol titkosügynököt és máris pakoltak bele egy ütős kergetőzést. Az egyik autó természetesen egy Aston Martin DB5, amit Bond vezet, Moneypenny-vel az oldalán, a másik pedig a film famme fatal-ja vezette tűzpiros Ferrari F355. A jelenet elég rövid, mert végül Bond befejezi a kakaskodást Moneypenny kedvéért, az azért jól látszik, hogy az akkor modern Ferrari mennyivel alkalmasabb a szerpentines veretésre, mint a már akkor is öreg Aston.

Meglógtam a Ferrarival

A filmet a sajátos és harsány stílusáról ismert John Hughes rendezte, 1986-ban készült és azóta abszolút kultfilmmé vált. Mondható kakukktojásnak is, hiszen bár a magyar címében szerepel a Ferrari – az eredetiben nem, mivel annak Ferris Bueller's day off a címe –, a filmben valójában nem volt egyetlen igazi Ferrari sem. A filmben elvileg egy Ferrari 250 GT Spyder California szerepelt, de mivel ebből alig több, mint 100 darab készült, inkább egy replikát építettek az iszonyú drága és ritka gyári helyett. A replikák alapja MGB volt, a motortérbe pedig Ford V8-ast szereltek. Egyébként a film még a popkulturális utalások és visszakacsintások aranyozott szobrában, a Ready player one-ban is fontos szerepet kap egy jelenetben.

Jamiroquai – Jay Kay

A popkultúra szerves része a Jamiroquai, ahol történetesen a frontember, Jay Kay súlyos autóbuzériában szenved és különösen vonzódik a Ferrarikhoz. Jó példa a Cosmic Girl című számuk, amiben a lila Diablo mellett egy fekete Ferrari 348 és egy piros F40 is feltűnik. Az énekesnek szerencsére a pénz mellé még ízlése is van, ezért igazi különlegességek parkolnak vagy parkoltak a garázsában. Van például egy 275 GTB-je, amit a negyvenedik születésnapjára vett magának. A csodás hangú, 3,3 literes Colombo V12-est az orrában hordó Ferrari 1964 és 1966 között készült, és ha a források hitelesek, az övé a 4 vezérműtengelyes változat. De akad még nála egy gyönyörű 275 GTS, egy fenyegetően fekete Enzo és egy szokatlanul zöld LaFerrari is. Impozáns gyűjtemény, pedig még meg se említettük, hogy parkol nála egy 300SL Roadster is.

Verdák - Luigi

A Verdák sorozat hatalmas népszerűségnek örvend, amit nem csak a fő karaktereknek, hanem a remek mellékszereplőknek is köszönhető. Az egyik ilyen Luigi, a Fiat 500-as, akinek gumis műhelye van Kipufogófürdőben. Már az első rész elején kiderül, hogy Luigi bolondul a Ferrarikért és emiatt eleinte nem is igazán értékeli Villám McQueen versenyzői kvalitásait. Az első rész végére, ahogy a mesékben lenni szokott, minden a helyére kerül, és a segítségért cserébe Villám Luigi műhelyébe küldi az egyik haverját, aki történetesen egy Ferrari F430, ettől az élménytől pedig Luigi helyben el is ájul. A részben egyébként Michael Schumacher Ferrariként említik a karaktert, akinek a hangját az eredeti verzióban valóban Michael Schumacher kölcsönözte.

Ez a lista szinte a végtelenségig bővíthető, ezért kíváncsiak vagyunk más megközelítésre is: neked mi jut eszedbe a Ferrari és a popkultúra kapcsolatáról?

És ha már popkultúra: