Felújítva találták meg az ellopott autót

2014.02.22. 14:00

Nem mindennapi történet részese lehetett egy nyugdíjas amerikai autószerelő. Ian Wilson még 1975-ben vásárolt magának egy lepukkant Chevrolet Bel Airt. Az autóért akkor 375 dollárt fizetett (ez mai árfolyamon nagyjából 380 ezer forintnak felel meg), majd számtalan munkaórát beleölt, hogy talpra állítsa az 1957-es évjáratú klasszikust.

Munkája eredményét nem élvezhette sokáig, 1983-ban ugyanis ellopták a Chevyt. A rendőrség ugyan hamar rátalált, de akkor már sem a motor, sem a váltó nem volt az autóban. Alig egy év múlva aztán újra nyoma veszett, ekkor pedig már Wilson is úgy gondolta, soha nem látja viszont a Bel Airt.

Mintegy harminc évvel később azonban megcsörrent a telefonja. Egy kaliforniai nyomozó közölte vele a jó hírt: megtalálták a Chevrolet-t. Az 57-es Bel Airre egy Los Angeles-i kikötőben bukkantak, onnan egyenesen Ausztráliába hajóztatták volna Wilson egykori autóját. Mint később kiderült az évtizedek során négyszer is gazdát cserélt, jogszerű tulajdonosa azonban továbbra is Ian Wilson maradt. Most 900 dollár (200 ezer forint) ellenében kaphatta vissza autóját – ezt az összeget a tárolásért és szállításért kellett kifizetnie.

A 65 éves Wilson – aki rákbetegséggel küzd – az átvételkor azzal is szembesült, hogy autóját darabokra szedték, majd teljesen felújították. Eltűnése óta mindössze kilenc mérföldet (14 kilométert) tettek meg vele. Bár természetesen nagyon örült annak, hogy visszakaphatta a Chevyt, azért hozzátette: sajnálja azt, aki – talán teljesen gyanútlanul – egy rakás pénzt költött a restaurálásra. Ráadásul az ausztrál megrendelő is nagyon csalódott lehet a meghiúsult üzlet miatt.