Szuperritka Ferrari félmilliárdért

2014.03.19. 06:19

A Ferrari Enzo önmagában is elképesztően ritka és drága, de néhány száz példányt azért eladtak. Ez a változat, az FXX Evoluzione viszont olyan autó, amelynek csak a használati jogát adták bérbe egy kisebb vagyonért az érdeklődőknek.

A hátborzongató hangú, 800 lóerős gépből összesen harminc példány készült – ezek közül egyet Michael Schumacher kapott meg búcsúajándékként, amikor 2006-ban visszavonult – és ezeket annak idején mintegy 1,5 millió euróért kínálták fel néhány kivételesen lojális Ferrari-kliensnek. Ebben az összegben az autóval együtt az is benne volt, hogy az FXX-eket a Ferrari tárolta, és szállította ki az előre megjelölt pályanapokra. Ilyen autót tehát nem kapott akárki, most mégis eladó egy, méghozzá Európán kívül, ahol korábban semmilyen módon nem lehetett hozzájutni.

Természetesen az ára is ennek megfelelő: 2,2 millió dollárt – napi árfolyamon számolva közel 500 millió forintot – kérnek érte, ami közel megegyezik az újkori árával. Ezt az összeget ráadásul egy olyan autóért kérik, amit nem lehet utcán használni, soha nem is lehetett, és nincs is rá reális esély, hogy bárhol a világon forgalomba helyezzék. Ennek ellenére nem valószínű, hogy sokáig árusítja majd a Fort Lauderdale-i Ferrari-Maserati kereskedő, hisz nem tudni, mikor bukkan fel még egy a szabadpiacon.