Parkoló Parádé június 19-én: Csillogó veteránok

Érdekel

Kevés volt a villanyautó hatótávja, beperelte a kereskedőt

2022.01.26. 14:42

Első fokon pert nyert a kereskedővel szemben az az osztrák férfi, akinek elektromos autója nem teljesítette a hirdetett hatótávot. Ez már csak azért is számít mérföldkőnek, mert a német ajkú országokat figyelembe véve először született elmarasztaló ítélet hasonló ügyben.

DSC08230

A történet még 2018 novemberében kezdődött, amikor a meg nem nevezett férfi vett magának egy Volkswagen e-Golfot. A választásban fontos szerepet játszott a hatótáv is: neki 216 kilométert mondtak, de a WLTP-ciklus szerint 231 kilométert mondott rá a gyártó. Ez az érték még most is megtalálható az osztrák VW-oldalon, igaz, ott van mellé az akár szócska. Zárójeles megjegyzés, hogy a NEDC-ciklus még optimistább volt a maga 300 kilométeres értékével, de az már a nemzetközi bemutatón is egyértelmű volt, hogy túlzás.

Egy ideig használta az autót, majd 2020 októberétől feltűnt neki, hogy legfeljebb 150 kilométert tud megtenni két töltés között, de ha felmerészkedik az autópályára, esetleg hűvös van (egy számjegyű külső hőmérséklet), akkor 110-120-nál több nincs benne. Sőt, az utolsó ötven kilométerre spórolós üzemmódba váltott az e-Golf, lelőtte például a fűtést is. Emberünk már a gyári adatnál eleve kevesebb 200 kilométerrel is elégedett lett volna, de mivel a beígértnek csak a felét tudta az autó, ügyvédhez fordult.

DSC08231

A polgári peres eljárás a linzi területi bíróságon zajlott, ahol egy szakértő elmondta, egy 2018-ban gyártott villanyautónál ezt nem lehet hibának tekinteni, azóta annyit fejlődött a technika, hogy sokkal nagyobb hatótávra képesek az autók. Az érintett e-Golf azonban egy benzines modell platformjára épített elektromos változat, aránylag kicsi akkumulátorcsomaggal. Csakhogy a férfi ügyvédje, Michael Poduschka szerint erre a kereskedőnek fel kellett volna hívnia a figyelmet. Álláspontjuk szerint azzal nem lenne probléma, hogy az autó nem tudta teljesíteni a megadott hatótávot, de ha a felénél is kevesebbet ér el, azt az értékesítőnek közölnie kellene.

Az ügyben most megszületett az elsőfokú döntés, amely szerint a kereskedőnek vissza kell vásárolni az e-Golfot, mindössze használati díjat vonnak le annak árából. Így elvileg bő 30 ezer euró, azaz közel 11 millió forint jár vissza a vevőnek. Az ítélet viszont egyelőre nem jogerős.

Forrás: krone.at (a találatot köszönjük olvasónknak, Zolinak)