A Brabusé lesz a legdurvább mentőautó?

2012.06.14. 11:55

Igazi mindenre alkalmas járművet készítenek a Brabus tuningműhelyben. A Sprinter alapjait használva olyat, amely kivételesen gyors, használható terepjáró, nem ráz rossz úton sem, és elég hely van benne a hordágynak. Ha elkészül, ez lesz a szuper-mentőautó, amellyel bárhova el lehet jutni, nagyon rövid idő alatt.

A felsorolt feltételeket persze minden mentőautónak teljesítenie kellene, de mivel a legtöbbet egyszerű áruszállítókból vagy kisbuszokból alakítják ki, ezek általában kompromisszumok árán alkalmasak a feladatukra. A Brabus azonban megpróbál minden kívánalomnak megfelelni: egy összkerék-hajtású Mercedes Sprinter alvázba építenek be egy 5,5 literes V8-as motort, azt, amely korábban az S500 luxusautót is hajtotta. A bő 350 lóerős motor személyautókat megszégyenítő gyorsulást és végsebességet ígér, az összkerék-hajtás és az alvázas felépítés miatt pedig földúton vagy nem túl laza talajú terepen is boldogulhat a gép.

A fejlesztés persze még nem zárult le, így számos részletet titokban tartanak, de az így is látszik, hogy akad néhány nehéz, ha nem lehetetlen kihívás, különösen a futómű hangolása terén. Ha nagy tempónál aszfalton és terepen is meg kell őrizni az autó stabilitását, akkor feszes futómű kell, viszont a beteg, sérült embereket sem rázhatja halálra a gép.