Mikor a svédek jó pénzért beletolták az autód az óceánba

2023.07.26. 16:43

Mivel a hivatalos bontás és újrahasznosítás drága volt Svédországban 1965 környékén is, két opció maradt: valami elhagyatott út szélén hagyni az értéktelen autód, vagy fizetni a tengerészeknek, hogy tüntessék már el azt a szomorú Austint az Balti-tenger nyílt vízén.

A brit Autocar már 1895-ben pajzsára tűzte az újságírás szent küldetését, így az archívumában akad jópár érdekesség, gyakorlatilag az automobilok születésétől fogva. Sajnos nincs hozzáférésem, de kedvcsinálónak kirakták ezt:

Hogy zajlott mindez? Elvileg 1965-ben egy kétoldalas cikk foglalkozott azzal a jelenséggel, hogy svéd tengerészek mai áron úgy százezer forintért, vagyis akkor 10 brit fontért örömmel hajóra rakták a roncsodat, hogy aztán kellő távolságba érve le is tolják a fedélzetről, egyenesen a tengerbe.

A képen egy 1957-es Austin A55 Cambridge ment búvárkodni, arról pedig nem szól a fáma, hogy a keményebb szabályzásig hány autó került benzinnel, olajokkal és műanyagokkal együtt a Balti-tenger fenekére. Magyarországon csak tavak és folyók vannak, így lehet tippelni, nálunk mi volt a szokás.