Így megy az új Tesla Roadster

2017.11.20. 08:44

Üdvözlünk mindenkit november 20-án, hétfőn, Jolán napján. Hosszabb-rövidebb ideig tartó napsütésre mas sok helyen számíthatunk, de főleg Budapest környékén alakulhatnak ki záporok, a magasabban fekvő területeken hózáporok. Nyugati-északnyugati szélre számíthatunk, helyenként erős széllökésekkel. Kávét a kézbe, indul a Hidegindító!

Hát így

A múlt hét nagy bejelentése volt a Tesla Roadster második generációja. Elon Musk azt ígérte, a kocsi 1,9 másodperc alatt gyorsul százra, a végsebessége több mint 400 km/óra lesz, a hatótáv pedig az ígéretek szerint 1000 kilométert is elérheti. Akit a részletek érdekelnek, az kattintson ide, a hírből minden kiderül, most viszont egy videó került elő arról, hogyan is néz ki a felfoghatatlan gyorsulás. Mivel a Teslának komoly reklámot csapott a DragTimes csapata, amikor minden létező sportkocsit legyorsultak a Model S-szel, nem meglepő, hogy ők is meghívást kaptak a rendezvényre. Brooks Weisblat, a gyorsulási versenyekkel foglalkozó adatbázis vezetője forgatott egy videót a próbakörről, és valószínűleg meggyőzte az autó, mivel azonnal lefoglalózott egyet a 200 ezer dolláros Roadster II-ből. A videón amúgy látszik, hogy a legdurvább üzemmódban, Maximum Plaidben használták az autót, ami a gyár részéről egy utalás az Űrgolyhók című vígjátékra. Akinek nincs kedve végignézni a teljes videót, a 4. perctől jön az onboard: 

  

Egy fél autót raklapon?

Amerikában a crate engine műfaja népszerű, vagyis, ha valakinek szüksége van a versenyautójához egy modern V8-asra, akkor megrendelheti egy faládában, beépítésre készen, egyenesen a gyártótól. Viszont nem ez az egyetlen módja, ha valaki ilyesmire vágyna, hiszen vehet dropout engine-t is. Ez nem nullkilométeres motor, jellemzően egy törött, vagy egyéb módon sérült autóból származik, viszont jár hozzá minden segédberendezés, vagyis kapásból a szállítás után, még a raklapon beindítható. Üzemanyagrendszer, sebességváló, kábelköteg, kezelőszervek, műszerfal még a benzintank is jár a csomaghoz, mindössze 3,5 millió forintnyi dollárért. Soknak tűnhet, de egy új, ládás motor közel 3 millió, viszont mire az beindul, még rengeteg pénz elég. Ennek tükrében mindenképp meggondolandó egy bontott, de mindennel felszerelt motor. A videón pedig a Dodge Hellcat 700 lóerős, kompresszoros V8-asa: 

Egy perc KRESZ 

Néhány héttel ezelőtt  adtuk közre  Pető Attila Kreszprofesszor legújabb tesztjét. Ezúttal a leggyakrabban elvétett parkolási szabályokról volt szó. Eddig 40 ezren töltötték ki, a húsz kérdésből átlagosan hetet rontottak el. Ha neked még nem volt meg, erre tessék. A megoldásokat a Hidegindítóban hozzuk le, folytatásokban. Íme a 11. kérdés és a helyes válasz, szakszerű magyarázazzal.  

11. Szabályosan helyezték el ezt a motorkerékpárt a járdán?

11

a.) Igen, itt akár a fal mellett is állhat, ha a gyalogosoknak marad 1, 5 méter szabad hely.

b.) Nem, mert a motorkerékpárt kötelező a járda úttest felőli részéhez legközelebb elhelyezni.

Helyes válasz: a

Magyarázat:

Pár éve szerepel a KRESZ-ben az a szabály, hogy kétkerekű motorkerékpár akkor is megállhat a járdán, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.

Azonban a jármű elhelyezésekor az alábbi szempontokat is figyelembe kell venni:

  • a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
  • a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad

Ebből következik, hogy a fenti feltételek teljesülése estén nincs további előírás arra, hogy a járdának melyik területén várakozhat a jármű.

Egyébként engedélyező tábla esetében elméletileg még egy személygépkocsival is odaállhatnánk a fal mellé, ha a járdának csak a felét foglaljuk el.

Éljen a Baja

  Négy napja intult a Baja, az Egyesült Államok Dakar ralija. A versenyről itt mindent megtudhat, most olvasónk, Balázs videójával emlékezünk meg az öt napja elrajtolt futamról.

Útinform

A Hidegindító megjelnéséig az Útinform a következő híreket hozta. 

  • Az M5-ös autópályán, Röszke felé az újhartyáni csomópont után, a 46-os km közelében egy kamion felborult, rakománya szétszóródott, ezért csak a belső sávon, lépésben halad a forgalom.
  • Nagykanizsa és Letenye között, a 7-es főút 218-as km-énél két személyautó frontálisan karambolozott. A főutat teljes szélességében lezárták, a forgalmat elterelik.
  • Az 5-ös főúton, Dabas közelében a 47-es km-nél egy személygépjármű árokba hajtott. Rendőri irányítás mellett halad a forgalom.
  • A 84-es főúton a 127-es km-nél három személygépjármű ütközött össze Kópháza térségében. A négysávos szakaszon csak egy sáv járható.
  • Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál a határátkelőnél időszakosan néhány száz m-re duzzad a várakozó kamionsor a kilépő oldalon.

Waze

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!