Olcsó bérautó, percenként 66 forintért?

2017.11.24. 09:18

Emma napján kezdődik a Hidegindító. 1530-ban ezen a napon égett le a lőcsei papírmalom, 1988-ban Németh Miklós veszi át a miniszterelnöki posztot Grósz Károlytól, az 1992-es árvíz pedig szintén november 24-én sodorta el a dunacsúnyi duzzasztómű kapuit, egy kivételével. A nap szülöttei Charles 'Lucky ' Luciano szicíliai maffiózó a modern kori bűnözés atyja (1897) és Székhelyi József Jászai Mari-díjas színész, rendező.

Hírek autósoknak

10

Igazi Darwin-díjas visszahívásra kötelezte a BMW-t az Egyesült Államok hatóságai, amelyek harmincezer i3-as visszahívásos javítására kötelezték a céget. Kiderült, hogy ütközés esetén fokozott nyaksérülés-veszélynek vannak kitéve a BMW i3-ban biztonsági öv nélkül ülő, 1,5 méternél nem magasabb vezetők. A BMW közleménye szerint saját korábbi töréstesztjeiknél nem tapasztalták ezt a problémát, bár tény, hogy a későbbi vizsgálatok eltérő eredményt mutattak az egyes autókon. (Autonews)

SA Powerpacks 2.png

Percenként 8 ezer dollárt égetett el működése során a Tesla Motors az elmúlt tizenkét hónapban, a Bloomberg számítása szerint. A befektetők nem tűnnek izgatottnak emiatt és a cég azt ígéri, hogy a termelés felfuttatásával és a Model 3 tömeges szállításának megkezdésével ismét jelentős bevételekre tesz majd szert a cég. Egy másik teslás hír, hogy Elon Musk cégvezér megnyert egy fogadást, miután az ígéretének megfelelően száz napon belül felépült az a Dél-Ausztráliába tervezett akkupark, amely 100 megawatt kapacitásával megoldja a tavaly szeptemberi pusztító viharok nyomán rendszeressé váló áramkimaradások problémáját és ezzel családok ezreinek életét könnyíti meg. (Autonews, Portfólió)

greengo

Hamarosan fővárosi támogatású versenytársat kapat az első, magyar tömeges autómegosztó szolgáltatás, a Totalcaron éppen egy éve, az induláskor bemutatott GreenGo. A Hvg.hu olvasói egy budaörsi telepen fotóztak le egy csomó felmatricázott Volkswagen up!-ot, és e-up!-ot, melyeken ott van a főtámogató a Mol logója is, illetve egy felirat, mely szerint 66 forintba kerül majd egy perc a közös és regisztráció után használható autókkal. A Budapesti Közlekedési Központ korábban a mi kérdéseinkre is úgy válaszolt, hogy tervezik egy hasonló szolgáltatás elindítását, amely ezek szerint hamarosan tényleg megjelenhet a piacon. Kérdés, hogyan biztosítják majd a legalább részben villanyautókból álló flotta folyamatos töltését. (HVG)

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra. A közösségi navigációs app már Android Autón is használható. A részletekről itt olvashattok.

Tanulj parkolni a Kreszprofesszorral

Néhány héttel ezelőtt adtuk közre Pető Attila Kreszprofesszor legújabb tesztjét. Ezúttal a leggyakrabban elvétett parkolási szabályokról volt szó. Rengetegen kitöltötték a tesztet és húsz kérdésből átlagosan hetet rontottak el. Ha neked még nem volt meg, erre tessék. A megoldásokat a Hidegindítóban hozzuk le, folytatásokban. Íme, a tizenharmadik.

13 (2)

Mit jelent a táblán látható „maximum 3 óra” meghatározás?

a.) Azt, hogy parkolási díjat maximum 3 óra időtartamra kell megváltani.

b.) Azt, hogy 3 óra után ismételten parkolójegyet nem szabad váltani, a parkolóhelyet el kell hagyni.

Helyes válasz: b

Magyarázat: Sokan nem is törődnek a parkolóövezetekben található időtartam megjelöléssel. A parkolási idő lejárta után a fizetés újra indításával akár fél napokat is várakoznak egyhelyben. Pedig a KRESZ a következőt említi meg: „Várakozást ellenőrző óránál munkanapon 8 és 18 óra, szombaton 8 és 14 óra között csak az óra működtetésével és legfeljebb az órával jelzett időtartamig szabad várakozni. Lejárt órát a jármű eltávozása nélkül ismételten működésbe hozni tilos.” (Igaz, hogy ma már nem a régi klasszikus parkolóórákat használják, de a fenti meghatározás a jegykiadó automatákra és az sms fizetésre is érvényes.)

Borús péntek

Az Időkép előrejelzése szerint ma többfelé nehezen oszlik majd fel a reggeli köd, tartósan ködös területek északon fordulhatnak elő. Északon és a középső országrészben borús marad az ég, délen, délnyugaton lesz több napsütés. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Délután 6-13 fokot mérhetünk.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.