Hosszú idő után újra erősödött az ukrán autópiac

2009.08.10. 15:38 Módosítva: 2009.08.10. 15:39

Sok küszködés után a múlt hónapban nőtt először Ukrajnában az autópiac, júliusban 16 százalékkal több személygépkocsit adtak el az országban, mint egy hónappal korábban.

Elemzők szerint az autóeladások számának növekedése elsősorban a piac élénkítését szolgáló árkedvezményeknek köszönhető, de hozzájárult a depresszióba süllyedt ukrán autópiac megmozdulásához az is, hogy újra lehet autóhitelt kapni. Az országban több mint tíz autókereskedő hálózat ad el ismét hitelbe járműveket - adta hírül pénteken a liga.net ukrán üzleti hírportál.

A jelentés szerint a bankárok és autókereskedők erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült megállítani a negatív piaci folyamatokat, sőt némi növekedést is sikerült elérni. Ebben jelentős szerepe volt annak, hogy egyes autómárkákra a forgalmazók 8-10 százalékos árengedményt adtak. Az ukrán forgalmazók legnagyobb számban Volkswagen, Seat, Mazda, Suzuki, Geely, Ssangyong és Ford autókat értékesítettek.

A piaci elemzők ugyanakkor arra is emlékeztetnek, hogy Ukrajnában a múlt hónapban 77 százalékos, míg júniusban 78 százalékos volt a gépkocsieladások visszaesése a múlt év azonos időszakához képest.