A parkolási rendelet módosítását javasolta az ombudsman

2009.08.11. 17:47

A parkolási rendelet módosítását javasolta Szabó Máté ombudsman a Fővárosi Közgyűlésnek, indítványozva: a parkolási társaságok hely- és időrögzítésre alkalmas digitális fényképfelvétellel is kötelesek legyenek bizonyítani követelésük jogosságát.

Az Országgyűlési Biztos Hivatala hétfőn azt közölte az MTI-vel: a Centrum Parkoló Rendszer Kft. - illetve az általa megbízott követeléskezelő - átláthatatlan rendszer alapján követelte a panaszostól a szabálytalan parkolások miatt kivetett pótdíjakat. A felszólításokon nem egyeztek az időpontok és nem voltak fényképek, amelyek a követelést alátámasztották volna. Hosszú vita után a többször megbírságolt autós az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult, aki megállapította: nem csak ez az eljárás állt szemben a jogbiztonság követelményével.

Az ombudsman szerint visszásságot okozott a követeléskezelő azzal is, hogy a törvény rendelkezéseitől eltérően elévült követelések teljesítésére szólította fel a panaszost, illetve nem jogszerűen érvényesítette a követelését vele szemben. Visszás a követeléskezelő eljárása akkor is, ha nem bizonyítja fényképfelvétellel a parkolási eseményt, hanem a nyilvántartását tekinti bizonyító erejűnek, emellett a panaszosnak csak jelentős késedelemmel válaszol, s akkor sem ad érdemi választ - áll a közleményben.

Szabó Máté a visszásságok orvoslására kérte fel a Centrum Parkoló Rendszer Kft., valamint a követeléskezelő vezetőjét, javasolta továbbá a Fővárosi Közgyűlésnek a parkolási rendelet módosítását - írja az MTI sajtóközleménye.

Az ombudsmannal csak egyet érthetünk, hiszen, ha készültek is képek, egyszerű amatőr fényképezőgépeket használtak a parkolóőrök, amelyeken bárki könnyen manipulálhatja a kép készítésének időpontját. A fényképeken ráadásul sok esetben nem volt felismerhető a helyszín.

A GPS-koordinátát rögzítő, manipulálhatatlan dátumozással dolgozó fényképezőgépek már léteznek, igaz, elsősorban a hírügynökségek használják őket, tekintettel az ehhez szükséges modulok magas árára. Ha tehát ilyeneket kellene vásárolniuk a parkoló cégeknek, az nyilván jó hivatkozási alapot teremthetne a parkolási díjak további emelésére - viszont megszűnnének az igazolhatatlan követelések. Igaz, ugyanez az eredmény a becsületes parkolóőrök számának drasztikus növelésével is elérhető lenne.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.