Elkészült az új Volkswagen Transporter

2009.08.19. 17:01

Tisztább, erősebb motorokkal, új orrkialakítással és gazdagabb felszereltséggel próbálja vonzóbbá tenni a hét éves haszonjármű-családot a Volkswagen, bár az alapkonstrukción gyakorlatilag nem változtattak semmit.

A kisbuszok és furgonok piacán nincs olyan sietség, mint a személyautóknál. Bár 2003 óta piacon van, a Transporter nem számít régi konstrukciónak, és az sem szokatlan, hogy még csak az első ráncfelvarrásánál tart. A Volkswagen tervezői nem is vitték túlzásba az átalakításokat. Terveztek egy pár új fényszórót, átalakították a lökhárítókat és a hűtőrácsot az aktuális márkaarculathoz igazították, de a doboz többi részét lényegében érintetlenül hagyták. Az összkép, ha lehet, még arctalanabb, mint korábban volt, de ez nem is baj: aki ilyen célszerszámot vesz, ritkán válogat megjelenés alapján, legfeljebb azt nézi, hogy mutat a cégjelzés a furgon oldalán.

Annál lényegesebbek a fenntartási költségek, és ezen keresztül a megfelelő motorválaszték. Az új Transporter család minden változatát kétliteres, közvetlen befecskendezéses turbódízel motorok hajtják, de a VW négyféle teljesítményszintet kínál. A más VW típusokból többé-kevésbé már ismert 84, 102 és 140 lovas kiviteleken kívül egy 180 lóerős, két turbófeltöltős dízel is választható lesz a típushoz. Egyes változatokhoz hétsebességes DSG váltót is kínálnak majd, amely a korábbi hatfokozatú automatához képest önmagában 1,9 literes fogyasztáscsökkenést eredményez 100 kilométeren. A motorok fogyasztása amúgy is meglehetősen visszafogottnak tűnik: vegyes ciklusban 7,2 és 7,5 liter között mozog, teljesítménytől függően.

A biztonsági és kényelmi berendezések választéka az új Transporterhez gyakorlatilag a korszerű személyautók szintjén áll. Rendelhető hozzá holttérfigyelő, és sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, fejlett érintőképernyős műholdas navigáció, automata légkondicionáló, USB csatlakozóval ellátott hifi, ESP, sőt, összkerék-hajtás is, hogy csak a leglényegesebb tételeket említsük a hosszú listából.

A T5-ös Transporter felújított változatát a szeptemberi Frankfurti Autószalonon állítják ki először a nagyközönség elé, és már néhány héttel a premier után megindul a forgalmazása is.