Szamoa áttér a bal oldalra

2009.09.08. 15:12

Évtizedek óta először fordul elő, hogy egy országban változik a forgalom iránya: a szamoaiak ma reggeltől velünk szemben közlekednek, a bal oldalon.

Az irányváltás ma reggel hatkor következett be a szigetországban. A változást harangkondítással jelezték a templomokban, sőt, az Egyházak Nemzeti Tanácsának elnöke még misét is celebrált nagy áttérés alkalmából. Szamoán korábban sokan aggódtak amiatt, hogy a forgalom irányának megváltozása közlekedési káoszhoz vezet, de a gyakorlatban különösebb zökkenők nélkül folytatódott a közlekedés az új rend szerint.

Szamoán eddig zömmel Észak-Amerikából importált autókat használt a 180 ezer főnyi lakosság, a kormányzat azonban épp azért döntött a forgalom irányának megváltoztatása mellett, mert abban reménykednek, hogy a közeli Ausztráliából és Új-Zélandról származó járművekkel jóval olcsóbban csökkenthető az autók átlagéletkora, mintha továbbra is drágán importálható balkormányos modelleket használna a lakosság. Az irányváltás egy darabig persze több problémát okoz, mint amennyi hasznot hoz: a buszok ajtói például kivétel nélkül a jobb oldalon – azaz mostantól az út közepe felé – vannak, és még évekig tart, míg a balkormányos személyautók kikopnak a forgalomból.

Utoljára az 1970-es évek elején történt hasonló forgalomátszervezés: Nigéria, Ghána és Jemen tért át a másik oldalra. Európa nagy része a II. világháború környékén váltott a nálunk megszokott jobb oldali közlekedésre – utoljára Izland és Svédország hajtotta végre az átszervezést az 1960-as években – így a környékünkön ma már csak Nagy-Britanniában és Cipruson haladnak az út bal oldalán a járművek. Ugyanakkor a Távol-Keleten és az óceániai térségben még mindig a balra tarts az elterjedtebb: Ausztrálián és Új-Zélandon kívül a térség egyik legerősebb autógyártó nagyhatalma, Japán is megmaradt a bal oldali közlekedésnél, miként Thaiföld is.