Megpuccsolták a General Motors vezérét

2009.12.02. 10:09 Módosítva: 2009.12.02. 10:15

Fritz Henderson puccs áldozata lett: az igazgatótanács váratlanul elmozdította a helyéről. A cég vezetését azonnali hatállyal Ed Whitacre-nek, az igazgatótanács elnökének adták át, de ő is csak arra az időszakra veszi át az irányítást, amíg nem találnak valaki mást a megüresedett vezérigazgatói posztra.

A döntés okait egyelőre nem ismerjük, de Whitacre nyilatkozata azt sejteti, hogy Hendersont, aki március óta vezette a GM-et, az igazgatók nagyobb része az ajtón kívül akarta látni. „Minden érintett egyetértett abban, hogy változtatnunk kell. Fel kell gyorsítanunk a fejlődésünket, ismét nyereségessé kell válnunk, és vissza kell fizetnünk az amerikai és kanadai adófizetők pénzét, amilyen gyorsan csak lehet.” Nem valószínű persze, hogy Henderson egy személyben jelentősen hátráltathatta volna a GM továbblépését – nyilván ennél több van a háttérben – de számos ok húzódhat a háttérben, a belső hatalmi harcoktól a külső nyomásgyakorláson keresztül az elmúlt hónapok döntéseinek számunkra ismeretlen fejleményeiig.

Az új vezér szavait leszámítva eddig egyetlen nyilatkozatot ismerünk az üggyel kapcsolatban: az Obama adminisztráció azonnal kiadott egy közleményt, amelyben hangsúlyozták, hogy a semmi közük Henderson eltávolításához, a döntésért egyedül az igazgatótanács a felelős. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kormány áttételesen ne befolyásolhatta volna a történteket: Whitacre köztudomásúan a kormányzatnak köszönheti jelenlegi posztját, így aligha tenne olyat, amit az elnök emberei ellenezhetnének.

Egyes elemzők szerint Henderson eltávolítása kiváló alkalom, hogy a GM keressen egy olyan kaliberű válságmenedzsert, mint a Fordot vezető Alan Mulally, aki képes volna a céget viszonylag rövid idő alatt ismét nyereségessé tenni.