Hatkerekű G osztály katonáknak

2010.02.08. 16:57

A Mercedesé az egyik utolsó régi vágású terepjáró a piacon – de a harci felhasználásnál ez inkább előny. Az ausztrál hadsereg (ADF) ezért is választotta épp a Mercedes típusait – négyféle változatból összesen 1200 példányt rendeltek a régi Land Roverek leváltására.

Összesen négyféle változatot rendeltek az ausztrálok: az utcai változatokról is ismerős ötajtóson kívül háromféle vontató kivitelt állítanak rendszerbe. Egy négykerekű és egy hatkerekű rövid kabinos, illetve egy hatkerekű hosszú kabinos változat is lesz – persze mind összkerékhajtással. Az autókba egységesen a 3 literes, 224 lóerős, V6-os dízelmotorok kerülnek, és a gyártó a veszélyesebb küldetésekhez utólag felszerelhető járműpáncélkészleteket is szállít, amelyeket viszonylag rövid idő alatt be lehet építeni.

Az elmúlt évek során már több alkalommal felmerült a G-osztály leváltásának gondolata, de minden alkalommal a modellciklus meghosszabbítása mellett döntöttek – talán nem is véletlenül. Úgy néz ki, terepjárónak, és ezen belül katonai célokra még mindig megfelel a típus, és a polgári változatok iránt is töretlen az igény, így az sem kizárt, hogy akár még évtizedekig a kínálatban tartják.