Új Mondeo-ellenfél a Kiától

2010.02.22. 17:07

Elkészült a Magentis következő generációja, és a vázlatok alapján semmivel sem tűnik unalmasabbnak, mint a konkurencia.

A Hyundai nemrég mutatta be a Sonata következő generációját, amely Európába i40 néven érkezik. Ezek után – ismerve a koreaiak szokásait – nem meglepő, hogy a Kia is bemutatja saját verzióját, teljesen más formatervvel, de azonos műszaki alapokon. Az ígéretek szerint az új modell nem csak megjelenését tekintve mutat túl jócskán az elődjén, de helykínálatban is jelentősen felülmúlja azt. Ezúttal mégis a formát tartjuk elsődlegesnek, mivel a jelenleg forgalmazott Magentis képét mi is képtelenek volnánk az internet segítsége nélkül felidézni, annyira jellegtelen, láthatatlan.

A Kia persze változtatna ezen, ezért az új terveket már Európában készíttették, ugyanazzal a Rüsselsheimben dolgozó csapattal, amely a Cee'd család vagy éppen a Venga mini-egyterű tervezését is végezte. Érdekes részletmegoldásokban nincs hiány – már ha hihetünk a vázlatoknak: a határozott tetővonal, illetve az oldalablakok vonalvezetése eléggé jellegzetesnek tűnik, legfeljebb az orr-rész maradt érdektelen, de ez ebben a kategóriában, ahol egy Volkswagen Passat sláger lehet, nem is feltétlenül hátrány.

A Magentis korábban is Észak-Amerikában volt inkább népszerű, épp ezért a világpremiert is New Yorkban tartják április elején, a gyártás azonban csak később indul. Az Egyesült Államokban már az idén ősszel piacon lesz az új változat, Európába azonban nem érkezik meg 2011 tavasza előtt.