Két év múlva feltámad a Fiat Multipla?

2010.04.07. 11:42 Módosítva: 2010.10.21. 19:22

Senki nem számított rá, de a Fiat visszahozhatja a furcsa egyterűt, méghozzá Chrysler alapokon. A szervdonor állítólag a Dodge Journey lesz, de a formatervet állítólag alaposan átalakítják az olaszok.

auto/FIAT/MULTIPLA 2004-/XLARGE/01fs

A Multipla 1999-ben mutatkozott be, és a Fiat legformabontóbb modellje lett a következő öt évben. A szélvédő alatti fura kinövéssel, hatalmas ablakaival és két, háromszemélyes üléssorával semmi másra nem hasonlított, amit akkortájt kapni lehetett. A furcsaság azonban az eladások rovására ment, így 2004-ben átdolgozták, hogy további hat évet szolgáljon Európában, immár csaknem észrevétlenül. A legtöbb piacon mára felváltotta az új Dobló, de Olaszországban még szerepel az árlistákban, bár úgy tudjuk, még az idén felhagynak a gyártásával.

Így azonban kompakt egyterű nélkül marad a Fiat. A Dobló ugyan kiválthatja, de csak részben: a teherautónak tervezett doboz nem versenyezhet a Citroen C4 Picassóval vagy a Ford C-Maxszal, így hosszabb távon szükség lenne egy elegánsabb Fiat egyterűre. A legújabb hírek szerint az olaszok most a Chryslernél keresik a megoldást, és ha igaz, meg is találták. A Dodge Journey Mitsubishitől származó műszaki alapjaira építenék a Multipla utódját, egy hagyományosabb elrendezésű, három üléssoros hétszemélyes egyterűt. Ezt aztán Észak-Amerikában és Európában egyaránt forgalmaznák, odaát Chrysler vagy Dodge néven, itt pedig Fiatként.

Ha igazak a pletykák, az új egyterűt sem tömegmodellnek szánják, inkább az évi 30-40 ezer Multipla-vásárlót szeretnék megtartani a segítségével, így feltűnő formaterv és szokatlan megoldások jellemzik majd a típust. A Chrysler alapú gép premierjét várhatóan 2012-ben tartják.