24 óra egy gázosított Sciroccóban

2010.04.19. 07:51

Nem csak az Aston Martin hegyezi a karmait a május 12-i 24 órás versenyre, a VW is benevezett három autót – persze nem ugyanabban a kategóriában. Továbbfejlesztették a tavalyi győztes Scirocco GT24 CNG versenyautójukat, és egyértelműen az eredmény megismétlése a céljuk.

A kék kupék büszkén hirdetik az oldalukon, hogy földgázzal üzemelnek, valamint hogy 80 százalékkal kevesebb a szén-dioxid-kibocsátásuk. Rejtély, hogy milyen számításból jött ki ez az eredmény, de feltűnéskeltésre mindenképpen alkalmas. Valószínűleg a teljes üzemanyag-előállítási folyamatot vették alapul, de még így is kicsit magasnak tűnik a szám.

A kétliteres TSI turbómotor úgy látszik, szereti a gázt: a továbbfejlesztett blokk 330 lóerő leadására képes, nem utolsósorban a földgáz magas oktánszáma miatt. További újdonság a tavalyi versenyautóhoz képest az elektrohidraulikus differenciálzár, ami nagyban hozzájárul a nyomaték megfelelő átviteléhez. 8 perc 47 másodperc alatt ér körbe így az új Scirocco a Nürburgringen.

A nürburgringi 24 órás verseny nem kitenyésztett prototípusok viadala, szériaközeli autók küzdenek itt egymás ellen. A kétliteres turbós kategóriában első-második helyen végzett tavaly a Volkswagen, de mivel a Subaru is indul az Impreza STI-vel, vélhetően nem lesz könnyű dolguk idén.