Két kőkemény Skoda a megszállottaknak

2010.05.10. 18:37

Az idei Wörtherseetreffenen – Európa egyik legnagyobb tuningautós találkozóján – ismét érdekes gyári tanulmányokat láthat a közönség. Már nem csak az Audi és a Volkswagen igyekszik itt is feltűnést kelteni, de más márkák, köztük a Skoda is.

Az alkalomhoz illő módon a két legsportosabb modelljüket építették át a csehek, a Fabia RS-t és az Octavia RS-t. A nevükhöz ragasztott + jel szélsőséges optikai tuningot takar – mindkét gép szürke fényezést kapott, a sárvédőíveket szinte teljesen kitöltő alufelnikkel, minimális oldalfal-magasságú gumiabroncsokkal, néhány látványos légterelővel és sötétített üvegekkel. Bár nincsen szó komoly módosításokról, az összhatás mégis meggyőző: első pillantásra nem gondolnánk, hogy az átalakításokat a gyári tervezők vázolták fel.

Az RS+ modellek elsősorban persze arra szolgálnak, hogy megmutassák a tuningmegszállottaknak a Skoda modelljeiben rejlő potenciált. Épp ez az oka, hogy motortuningot vagy más, komolyabb műszaki beavatkozást nem végeztek rajtuk, hiszen az ilyen beavatkozásoknak nem lenne túl sok látszatjuk, ráadásul a Fabia RS 180 és az Octavia RS 200 lóerős motorjai bőven elegendőek, hogy a két kiállított tanulmány menet közben is a külsőségeihez méltóan fürge legyen.