Jön a családi Toyota Prius

2010.05.26. 17:15

Akár hét személyt is szállíthat a Toyota következő hibridje, így tovább bővülhet a potenciális vásárlók köre, azokkal, akik eddig szűkösnek találták a benzin-elektromos autókat.

priusalpha

A szaksajtóban Prius Alpha néven emlegetett modell több szempontból is előrelépést hoz. Egyfelől mintegy 300 milliméterrel hosszabb tengelytávjával és magasabb tetővonalával a legtágasabb, valóban takarékos hibridek egyike lehet a piacon – nyilván nem sorolhatjuk ide azokat az óriási luxusautókat, amelyekben V8-as benzinmotorhoz társítanak néhány tíz lóerős villanymotorokat. Ezenfelül azonban más újdonságot is hoz a nagyterű Prius változat: a Toyota ebben a típusban kínál majd először Li-ion akkumulátorcsomagot. Ez egyfelől könnyebb és nagyobb kapacitású, mint a ma használt Ni-MH akkuk – így valamelyest ellensúlyozza a nagyobb karosszériából adódó tömegnövekedést – másrészt lehetővé teszi, hogy az akkukat külső forrásból is töltsék. A hajtáslánc többi része érintetlen marad: a villanymotor és az 1,8 literes, 99 lóerős négyhengeres is változtatások nélkül kerül át az újdonságba. A becslések szerint a fogyasztás ugyan növekszik majd valamelyest, de a 4 literes átlag egy hétszemélyes autótól még mindig kiváló eredmény.

Úgy tudjuk, a Prius Alpha jövő tavaszra kerül bemutatható állapotba, és ötszemélyes testvéréhez hasonlóan az egész világon kapható lesz, beleértve Európát is.