A Zastavától jönnek a Fiat egyterűi

2010.07.22. 15:36

Az Idea és a Multipla utódját is Szerbiában kezdik gyártani, miután a Fiat nem tudott megegyezni az olasz szakszervezetekkel.

bravompv

Korábban úgy tervezték, hogy ez a két típus a torinói Mirafiori üzemben készül majd. Azok után azonban, hogy a szakszervezetek képviselői és a Fiat vezetése nem tudott közös nevezőre jutni a feltételeket illetően, Sergio Marchionne, a cégcsoport vezérigazgatója bejelentette, hogy inkább Szerbiában kezdenek hozzá a két új típus gyártásához. A tervek szerint összesen mintegy 1 milliárd euró beruházással – amelyből 350 milliót a Fiat, 250 milliót a szerb kormány, 400 milliót pedig az Európai Befektetési Bank adna – újítják fel a Zastava üzemet, ahol így évi 190 ezer autó készülhet. A két új típus gyártását már 2011-ben, illetve 2012-ben meg kell kezdeni, ezért nem várhattak a döntéssel, de persze figyelmeztetésnek is jó volt a bejelentés az olasz munkások felé, akiktől most hatékonyabb munkavégzést szeretne a Fiat azonos vagy kevesebb fizetésért.

Sergio Marchionne szerint nem kizárt, hogy más típusok számára is Olaszországon kívül keresnek helyet, ha nem tudnak előre lépni a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokban, pedig korábban azt tervezték, hogy évi 650 ezerről 1,15 millióra növelik a hazai gyáraikban előállított autók számát.