Csoda történt: nyereséges a Chrysler

2010.07.22. 15:36

Nemrég még az sem volt biztos, hogy egyáltalán megmarad a Chrysler, de a válság enyhülése és a takarékoskodás eredményre vezetett.

DD 0696

2010 második negyedéve már 143 millió dolláros üzemi nyereséggel zárult. Igaz, néhány egyszeri költség miatt így is 197 milliós veszteséggel zárult az időszak. Ezek az összegek a vállalat méretét tekintve még mindig elenyészőek, de ez is lényeges információ: a milliárdos nagyságrendű veszteségből a nullszaldó, illetve a kismértékű nyereség felé evickél a vállalat. A folyamat lassú, és nem is lesz sokkal gyorsabb, amíg meg nem érkeznek a Fiat-alapú új modellek, de legalább már nem a szakadék felé száguld a szekér.

Ahhoz persze, hogy a Fiat–Chrysler páros sikeressé váljon, még éveknek kell eltelnie: vissza kell szerezniük részesedésüket Európában és az észak-amerikai piacon, illetve Kínában is meg kell próbálniuk megvetni a lábukat, ha hosszabb távon versenyképesek akarnak maradni. Ezeket a célokat nagyjából az évtized közepére érhetik el, feltéve, hogy a fejlesztések a tervezett ütemben haladhatnak, és időben megérkeznek a beígért új Fiat, Alfa Romeo, Chrysler és Dodge modellek.