Új életre kel a Fiat Multipla

2010.07.27. 03:27

Mutiplan néven a napokban kerül piacra a Fiat egykori egyterűje. Mi ugyan aligha kapunk belőle, viszont Kínában könnyen népszerűvé válhat a Zotye Auto legújabb modellje.

A kínaiak gyakorlatilag szőröstül-bőröstül hazavitték a Multiplát előállító gyártósorokat, és fel is állították otthon, méghozzá viszonylag régen, de csak mostanában indulhatott meg a gyártás, mivel állítólag gondok adódtak a beszállítóktól érkező alkatrészek körül. A nyár folyamán azonban megkezdik a forgalmazást egész Kínában. Az autó csak benzinmotorral készül majd, ugyanazzal a régi 1,6 literes, 103 lóerős négyhengeressel, amellyel a Fiatnál is gyártották a típust.

Nem ez az első alkalom, hogy a Fiat komplett gyártósort ad el Kínába: szintén a Zotye vette meg korábban a Lancia Lybrát, igaz, annak a gyártása a mai napig nem kezdődött meg. Ez a megoldás egyrészt a Fiat számára is kedvező, hiszen kap némi pénzt a leváltott technológiáért, de a kínaiak is megspórolhatják a teljes típusfejlesztést, így koncentrálhatnak az olcsó gyártásra.

Úgy hallani, a Zotye Mutiplan exportját is tervezik, de elsősorban olyan piacok jöhetnek szóba, ahol kevésbé szigorúak a környezetvédelmi normák, mint Európában, Észak-Amerikában vagy Japánban. Kiváló piac lehet Latin-Amerika, valamint Afrika és Ázsia egyes országai, továbbá egyes szovjet utódállamok, bár a gyártó egyelőre nem nyilatkozott a pontos tervekről.