Ilyen a Jaguar XJ, ha megvadítják

2010.08.16. 17:41

Valószínűleg ez az új Jaguar luxusautó eddigi leggyorsabb változata, bár a pénzért kapható kivitelre még várni kell. Az XJ75 Platinum ugyanis egyedi példány, hivatalosan a Jaguar megalapításának 75. évfordulójára készítették, és a hét végén, Pebble Beach-ben láthatta először a közönség.

Az XJ75 valószínűleg a majdani XJR, a gyári sportváltozat előképének tekinthető – azaz a szériaváltozat ennél csak visszafogottabb lehet. A motorja az XKR-ből és az XFR-ből már ismert ötliteres, kompresszoros V8-as 470 lóerővel, ami elég, hogy a hatalmas hodályt sportautókat megszégyenítően fürgévé tegye. Itt azonban a látvány a lényeg, és nem a képességek – talán ennek köszönhető a hófehér fényezés, az egyedi szabású lökhárítók, a küszöbtoldatok, a 22 hüvelykes, részben fekete, részben nyers alumínium-színű felnik, a fekete tető és a fekete betét a D oszlopon. Belül egy 1200 wattos, 20 hangszórós Bowers & Wilkins hifi szórakoztathatja azokat, akik a V8-hangra nem gerjednek.

Az új XJ sorozat bevezetése épp csak megkezdődött, így a szélsőségesebb változatok – amilyen az XJR lesz – még váratnak magukra, de nem csodálkoznánk rajta, ha hasonló stílusban valósítanák meg.