Süketszobából vadállatot

2010.09.10. 11:53

Ha van autó, amit a legkevésbé kőkemény versenygépként képzelnénk el, az a Toyota Avensis. Valahogy hiányzik a karakteréből a sportosság, de ez a brit GPR Motorsport szakembereit a legkevésbé sem zavarta.

A Toyota középkategóriás szedánját a brit túrakocsi-bajnokságban (BTCC) indítják el a jövő szezonban, de már egy hónap múlva bevetik egy futamon, tesztelési célzattal. Az Avensis NGTC, azaz Next Generation Touring Car (következő generációs túrakocsi) az első közzétett vázlatok alapján meglepően fenyegetően néz ki a szinte földig lógó kötényezéssel, az oldalt kivezetett kipufogóval, a szélesített sárvédőkkel, a nagy hátsó szárnnyal és a motorháztető szellőzőrostélyaival.

A japán gyártó láthatóan komolyan gondolja, hogy a túraautózás élvonalába jut a közeli jövőben: egyrészt teljes gyári támogatást nyújtanak a GPR-nek, másrészt leszerződtették a korábbi BTCC-bajnokot, James Thompsont, aki nyilván értékes információkkal szolgálhat az autó fejlesztéséhez. A Toyota korábban a teljes motorsportra szánt költségvetését a Formula 1-re fordította, de most, hogy kiszálltak az együléses versenyzés méregdrága csúcskategóriájából, várhatóan több, kisebb költségvetésből is sikeresen űzhető autósportszakágban is megjelenik majd a márka.