Akár felezhetnénk az autók számát

2010.09.28. 13:33

Tudjuk, hogy Budapesten az autók nagy részében egy ember ül – nem utolsósorban ennek köszönhető a döcögés a túlzsúfolt utakon. Hatékony ellenszert eddig nem talált a városvezetés, mától viszont egy civil kezdeményezés olyan akciót indított, amelyben ha tömegesen vennénk részt, akár felére csökkenhetne a városban közlekedő autók száma.

STOP-versenynek hívja a héten zajló akciót a Studio Metropolitana Városfejlesztő Műhely. Lényege, hogy a honlapjukon regisztrált autósok e hét hétfő és csütörtök között minél több utast vegyenek fel, illetve a stopposok a lehető legtöbb kilométert tegyék meg autóstoppal. A kezdeményezésben résztvevők könnyebb felismerését zöld karszalag, valamint szélvédőre ragasztott zöld matrica segíti, amely a Studio Metropolitana műhelyében szerezhető be.

A mostani versenyt megelőzően a Művészetek Völgyében már tesztelték a módszert a civilek, de az emlékezetes januári BKV-sztrájk idején is tanúi lehettünk egy spontán kialakuló, működő rendszer kibontakozásának. Talán a legnagyobb akadálya a városon belüli stoppolás elterjedésének a bizalmatlanság – ezt próbálja leküzdeni az akció a regisztrációval.

A verseny zárórendezvénye csütörtökön lesz, amikor a legnyitottabb autóson és a legszorgalmasabb stopposon kívül a legtöbb versenyzőt adó munkahely is díjat kap, de az igazi nyertesek a városlakók lehetnének, ha az akció négy napján túl is teret nyerne a car-pooling alternatív formája. Hiszen nem csak a környezetnek tenne jót, ha ugyanazt a közlekedési igényt kevesebb járművel lehetne megoldani.