Kiszivárgott képeken a következő Yaris

2010.10.14. 14:23

Egy japán katalógus képei kerültek nyilvánosságra idő előtt, amelyeken tisztán látszanak az új kisautó lényegesebb részletei. Igaz, ez a hazai változat, amelyet Vitz néven forgalmaznak, de az európai és a japán modellek eddig is csak apróságokban tértek el egymástól, és alighanem így lesz ezután is.

A képek alapján úgy tűnik, a következő generáció sem lesz sokkal érdekesebb – legalábbis kívülről –, mint a jelenlegi. Nagyjából követi az Avensis és az iQ stílusát, de a Toyotának nem érdeke, hogy az autói nagyon furán nézzenek ki, hiszen széles tömegeket próbál kiszolgálni. Ilyen esetben pedig a semleges megjelenés működik a legjobban – végül is így lehet a legtöbb vásárló ízlésének megfelelni egyszerre. Úgy néz ki, a Yaris valamivel ismét nagyobb lesz, mint volt: elképzelhető, hogy lassan ez a típus is eléri a négyméteres hosszt, mint az európai konkurensek némelyike. A képeken látható Modellista kivitel persze enyhe gyári optikai tuninggal készül – Japánban minden gyártó több nagy kereskedőláncon át értékesít, és némelyik számára módosított autókat gyárt –, így valószínű, hogy az Európába érkező kivitel valamivel visszafogottabb lesz.

Műszaki szempontból nagyrészt a már bevált megoldások alkalmazása várható, bár alighanem ez lesz az első Yaris generáció, amelyet már hibrid hajtással is meg lehet majd vásárolni. A benzines és dízelmotorok azonban legfeljebb kisebb módosításokkal kerülnek át az új modellbe, hiszen mindegyik meglehetősen korszerűnek és takarékosnak számít, és már most teljesítik az Euro5 norma előírásait.

Az új Yaris a szokásos, szűk hatéves modellváltási ciklust figyelembe véve Európába is meg kell érkezzen még 2011 folyamán valamikor, bár több mint valószínű, hogy hozzánk csak a japán premier után jut el.