Visszatér a Toyota Supra?

2011.09.21. 06:36

A Toyota – a többi japán autógyárhoz hasonlóan – szinte teljesen kiirtotta kínálatából a sportos modelleket, de a legújabb pletykák szerint most a folyamat megfordítását tervezik. A Subaru alapú FT-86 csak a kezdet, több izgalmas, sportos Toyota típus is várható a nem túl távoli jövőben.

eltennivalo 068

A legnagyobb durranásnak kétségtelenül a Supra szellemi utódja ígérkezik, amely a hírek szerint a Lexus LFA egyszerűsített műszaki alapjaira épülne. A részleteket egyelőre nemigen ismerjük, csak annyi biztos, hogy a Toyota itt már nem nagy hengerűrtartalmú szívómotort használna, hanem viszonylag kicsi turbós hathengerest. A Supra sorozat gyártását 2002-ben állították le a japánok, pedig a típus már életében az egyik legjobban tuningolható japán sportkocsinak bizonyult: bár a széria turbóváltozat 320 lóerős volt, a három literes hathengeres motorból akár 1200 lóerőt is ki lehetett hozni a konstrukció alapvető megváltoztatása nélkül.

A két sportkupé mellett a Toyota a gyors tömegmodellek piaca felé is nyitna a pletykák szerint. Így állítólag egy 200 lóerő feletti teljesítményű kompakt típuson is dolgoznak – egyes források szerint az alap a kizárólag hibrid hajtással elérhető CT200h lesz. A nagyobb teljesítmény érdekében várhatóan itt is turbós motort használnak majd, és jó esély van rá, hogy a hibrid hajtáslánc is megmarad.

A Toyota számára egyértelműen nem a nyereség növelése a lényeges ezeknél a modelleknél, hanem a cég teljesen elvesztett sportos arculatának visszanyerése, és a pletykák szerint épp ezért nem spórolnak a fejlesztésen.