Nem húzták meg jól a csavart?

2012.08.02. 15:58

Üldözi a pech a Toyotát az utóbbi években: megint autók százezreit kell visszahívniuk egy apró malőr miatt. Pedig már éppen kezdték kiheverni a gázpedál-mizéria utórengéseit.

Ezúttal szerencsére kevésbé pikáns a helyzet, nincs szó akaratlan gyorsításról, mindössze egy nem megfelelően meghúzott futóműcsavar miatti rozsdásodási hajlam okoz fejtörést a japánoknak. Erre visszavezethető balesetekről sem tudunk egyelőre, bár szélsőséges esetekben el is törhet a kérdéses futóműelem.

A japánok tájékoztatása szerint egy nyomtávrúd anyájával fordulhatott elő, hogy futóműállításkor nem megfelelő nyomatékkal húzták meg. Ebben az esetben a holtjáték rozsdásodást okozhat, amely szerencsétlen körülmények együttállásakor akár az alkatrész töréséhez vezethet. Mostanáig nem fordult elő ilyesmi, de a veszély fennáll.

Világszerte mintegy másfélmillió autót, Európában leginkább a 2006 és 2011 közötti RAV4-eseket, valamint Avensiseket és néhány Auris D-CAT-ot érint az önkéntes visszahívás. A Toyota Motor Hungary tájékoztatása szerint Magyarországon nagyságrendileg kétezer autót kell átnézni, plusz a szürkeimportból származó és használtan behozott példányokat. Az itthon eladott autók tulajdonosait hamarosan levélben értesíti az importőr, amint kidolgozta a gyár a javítási technológiát.