A leggazdaságosabb Volkswagen

2012.12.07. 07:33

A Volkswagen ígérgeti ugyan egy ideje az egyliteres fogyasztású autót, de a dolgok jelenlegi állása szerint abból aligha lesz hétköznapi használati tárgy. Az Eco Up! viszont nagy műszaki hókuszpókuszok és csillagászati árak nélkül is igen olcsó fenntartási költségeket kínál.

Az újdonság tulajdonképp nem sokkal több, mint egy fogyasztásra optimalizált Up!. Itt is bevetik a megszokott kis trükköket: a stop-start rendszert, az akkumulátor-töltést motorfék-üzemben, és a kis ellenállású gumiabroncsokat. Ehhez csupán annyit tettek hozzá, hogy az autó ezres, 68 lóerős motorja sűrített földgázzal vagy biometánnal is üzemeltethető. Az eredmény: 2,9 kilogramm gázfogyasztás száz kilométerre, ami a gyáriak számításai szerint a német CNG árak mellett mintegy 3 euró költséget jelent. Cserébe az autóba három tartály is került, kettő a gáznak, egy pedig a benzinnek. Gázzal elvileg 380 kilométert, benzinnel pedig 220 kilométert tehet meg az autó egy töltéssel.

A legszebb az egészben, hogy az Eco Up! nem sokkal drágább, mint a benzines kivitel. Az ára németországban 12 950 euró lesz. Ilyen olcsón fenntartható autó talán itthon is vonzó lehetne, csak egyetlen probléma van vele: Magyarországon egyelőre elenyészően kevés a CNG kút – itthon még csak a cseppfolyós LPG kutak terjedtek el – így egyelőre nem várható, hogy az Eco Up! nálunk is megjelenik.