A VW szabadulna a Mercedestől

2013.01.10. 14:14

Míg a Mercedes szívesen folytatná a közös furgon-gyártást, a Volkswagen a hírek szerint inkább lezárná azt. Úgy gondolják, ezzel jelentős összeget spórolhatnának.

A két német gyártó 2006 óta építi együtt a Mercedes Sprinter-VW Crafter párost. A VW annak idején így mentesítette magát a fejlesztés költségétől, a Mercedes pedig jobban kihasználhatta Düsseldorfban működő haszonjármű-gyárát – így látszatra mindenki jól járt az üzlettel. A Volkswagen azonban kihátrálna az együttműködésből. A körülmények ugyanis megváltoztak: a VW időközben megszerezte az MAN irányítását, amely a Mercedes haszonjármű-részlegének közvetlen ellenfele, így azt tervezi, az MAN-nel közösen fejleszi ki a Crafter utódját. A fejlesztési költség nem akkora gond, mivel a VW-nek most bőven van erre fordítható tőkéje, és hosszabb távon jobban jár, ha nem a Mercedestől vásárol.

A Mercedes korábban jelezte, hogy örülne a folytatásnak – most viszont új partnert kell keresnie. Kézenfekvő lehetőség volna a Renault-val szövetkezni, hisz a franciák is érdekeltek ugyanebben a kategóriában, bár kérdéses, hogy a Renault a Mercedes kedvéért felbontaná-e együttműködését a General Motorsszal.