Videón a szlovák szuperautó

2013.10.13. 18:08

A Praga évtizedek óta nem gyártott személyautót, tavaly azonban elkészült első szupersportkocsijuk, az R1-es. Az autóba a Renault Clio RS kétliteres motorját építették be, melyet 211 lóerősre hangoltak – ez pedig Ferrarikhoz mérhető gyorsulást kölcsönzött a kevesebb mint 600 kilogrammos gépnek.

Az utcai használatra is alkalmas, de elsősorban pályázásra szánt R1-es fejlesztői azonban nem érték be ennyivel, a Renault-motort most egy turbófeltöltővel látták el. Az eredmény meghökkentő: a szlovák sportkocsi teljesítménye 350 lóerősre nőtt. Persze a gyártó nem elégedett meg a száraz adatokkal, inkább versenypályán tették próbára az autót. A Slovakiaringen futott 1 perc 58 másodperces köridő tíz másodperces javulást jelent a szívómotoros változathoz képest.

A gyáriak szerint a leghosszabb egyenesben 248 km/h-s sebességgel is repesztett az R1 Turbo. Gyorsulási adatokat nem hoztak nyilvánosságra, helyette azonban készítettek egy videót a gyors körről. Összehasonlításképpen: a Lamborghini Gallardo 2:01-et futott a pályán.