Sugárszennyezett japán autókat találtak

2014.07.19. 14:35

Nem voltak alaptalanok a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset utáni aggodalmak. Három évvel a szerencsétlen földrengés, majd az azt követő cunamit követő reaktorolvadás után sugárszennyezet japán exportautók tucatját találni Közép-Ázsiában.

Úgy tűnik, Kirgizisztánban az autóvásárlás kelléke lett a Geiger–Müller-számláló. A silkroadreporters.com szerint a fővárosban, Biskekben hetven kereskedőktől begyűjtött, sugárszennyezett autó áll elzártan. Az országban rendkívül népszerűek a japánból exportált használtautók. Az elmúlt három évben ezek közül többet lefoglaltak már hasonló indokkal, és egy Japánnal élő megállapodás értelmében visszaküldték a szigetországba. A fővárosban begyűjtött hetven autó egy helyre gyűjtve várja sorsát. A japánok állítólag ezeket nem fogadják vissza, így várhatóan helyben megsemmisítik majd őket, bár ennek módja, technológiája nem egyszerű. Arról nem tudni, hogy milyen szintű az autók szennyezettsége, de ennek mértéke valószínű autónként más és más.

A kirgíz eset nem példátlan, az innen sok ezer kilométerre lévő Vlagyivosztokba is jutott 132 radioaktív japán autó még idén januárban. Ezek csak azok az esetek, amelyeknél kiderült a szennyezettség, de szövevényes belső ázsiai kereskedőhálózatokon keresztül nem kizárt, hogy akár a Kaukázusig leszivároghatnak ezek az autók anélkül, hogy kiderülne a veszélyük.