Amikor már büntetni sincs pénz

2014.08.06. 13:27

Detroitban egy részén ingyenessé vált a parkolás. Mielőtt bárki nagylelkűséggel vádolná a csőd szélén egyensúlyozó iparvárost, tudni kell, hogy a városvezetés a saját hibájából esik el számottevő bevételtől.

A michigani városban 3400 parkolóóra működik, ami éves szinten hatmillió dolláros bevételt hoz. Illetve csak hozna: a műszerek felébe felesleges pénzt dobni, mert nem működnek. Ráadásul nem műszaki hibáról van szó, csupán lemerült bennük az elem. Ez ugyan eseti jelleggel másutt is előfordul, de a tömeges leállásról a városvezetés eszetlen spórolási kísérlete tehet.

Eddig egy neves gyártó jó minőségű alkáli elemeit használtak az órákban, de a költségcsökkentés jegyében három dollárral olcsóbb típusokra váltottak. Az egyik parkolóóra-karbantartó szakember szerint eddig félévente cseréltek a kilencvoltos telepeket, de az új, gyengébb típusok jóval rövidebb ideig bírják, így mire sor kerülne a cseréjükre, már rég lemerültek.

Réadésul maga az elemcsere is problémássá vált, ugyanis a megszorítások miatt ezt is ritkábban végzik el, és a burkolat zárszerkezete hajlamos beragadni a szennyeződések miatt. Emiatt egyre gyakrabban előfordul, hogy a kulcsuk beletörik a zárba, javításra viszont nincs pénz.

Az elszegényedő város tehát sikeresen veszi ki a bevételeket saját zsebéből az eszetlen megszorításokkal, hisz a parkolóórák tisztességes karbantartása még mindig a töredékébe kerülne annak a durván hárommillió dollárnak, amit most éves szinten elveszítenek.