2015.01.10. 09:59

Öt évre szóló szerződést írt alá a Nissan és a NASA. A japán autógyártó és az amerikai szervezet a következő időszakban az autonóm közlekedésre alkalmas járművek fejlesztésében működik majd együtt.

A közös munkában a Nissan Szilícium-völgyi és a NASA kaliforniai Ames kutatóközpontja vesz részt. Különböző vezérlőrendszerek és hálózati eszközök fejlesztésébe kezdenek, valamint az alternatív hajtású önvezérlő autókkal is foglalkoznak. Ez azt jelenti, hogy vélhetően a Nissan Leaf autonóm változatát is továbbgondolják. A hírek szerint nemcsak személy-, hanem teherszállításra alkalmas megoldásokat is kidolgoznak – utóbbi irányba egyébként a Mercedes-Benz is tett már lépéseket.

A NASA ezzel nagy segítségére lehet a Nissannak egy korábban kitűzött cél elérésében. A japánok ugyanis azt tervezik, hogy 2020-ra sorozatgyártásba viszik első önvezérlő típusaikat. Igaz, ezt a határidőt azóta már 2018-ra módosították, a mostani együttműködés pedig segíthet nekik tartani az önmaguk által diktált tempót.

Az első, közösen fejlesztett autók az idei év végén kezdhetik meg tesztüzemüket. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a NASA hogyan és mikor profitálhat majd a Nissannal kötött megállapodásból.