Félmillió dízellel csalhatott a Volkswagen

2015.09.19. 12:23

A károsanyag-kibocsátással trükközött, így akár komoly büntetésre is számíthat a Volkswagen. Erre mutattak rá a nyugat-virginiai egyetem kutatói, akik az International Council on Clean Transport (Tiszta Közlekedés Nemzetközi Tanácsa) nevű szervezettel dolgoztak együtt.

A csalás lényege szerintük az, hogy a Volkswagen a kétliteres, négyhengeres dízeleket egy olyan berendezéssel látta el, amely felismeri, ha környezetvédelmi vizsgálatot végeznek az autón. Ekkor beszabályozza a károsanyag-kibocsátást, amely látszólag megfelel a normáknak. A teszt végeztével azonban visszaáll az alapállapot, és alaposan megugranak az emissziós értékek.

A német óriásgyártót az Environmental Protection Agency (EPA, a helyi környezetvédelmi hivatal) és a California Air Resources Board (CARB, a levegőminőség javítására létrehozott ügynökség) is számon kérte. A Volkswagen kiadott egy közleményt arról, hogy együttműködők lesznek a vizsgálatok során, de mást egyelőre nem mondhatnak az üggyel kapcsolatban.

A trükközés összességében 482 ezer autót érint, amelyeket 2009 óta értékesítettek. Szerepel a listán többek közt a Golf, a Beetle, a Jetta, a Passat, valamint az Audi részéről az A3-as. Ezen modellek kétliteres, négyhengeres TDI motorjainál alkalmazták a vitatott megoldást. Számos típusnál másképpen igyekeznek megfelelni a követelményeknek, de éppen a drágább, bonyolultabb verziót kerülték volna meg ezzel a trükkel.

A hírek szerint akár egy komoly visszahívás is lehet a dologból. A Volkswagennek pedig akár autónként 37 500 dollárra is rúghat a büntetése, amely felszorozva a darabszámmal 18 milliárd dollárt jelentene.

Minden, a dízel-botránnyal kapcsolatosan született írásunkat megtalálja csokorba gyűjtve ezen a linken.