Kisebb lesz az Astra sportmotorja?

2015.09.24. 13:40

Az Opel Astra főmérnöke nyilatkozta, hogy a típust 1,6 literes és kisebb motorokhoz tervezték. Így valószínűleg a kifutó generációból ismert kétliteres turbómotor sem megy már bele, de valószínűtlen, hogy ezzel az Astra OPC teljesítménye is csökkenne.

Az eddigi nyilatkozatok alapján úgy tűnik, az Astra OPC csak 2017-re készül el, a késlekedés egyik oka pedig az lehet, hogy a típusba kisebb turbómotort építenek. A 2 literest ugyan 1,6 literes váltja, de a teljesítményszintből nem szándékoznak engedni: akár a kifutó sportmodell, ez is 280 lóerő körüli teljesítményű lesz, ha igazak a hírek. Egy ilyen fejlesztés pedig nem egyszerű: hisz 175 lóerő/liter fajlagos teljesítményt kell elérni az összes károsanyag-kibocsátási norma betartása mellett.

A kisebb motor és a változatlan teljesítményszint ellenére az új OPC valószínűleg gyorsabb lesz, mint az elődje, hisz a leköszönő modell 1,475 tonnát nyomott, az új Astra viszont durván kétszáz kilóval könnyebb az elődjénél, és a súlykülönbség nyilván a sportváltozat dinamikájában is érezhető lesz.

Az Opelnek egyébként most is van erős 1,6 literes turbómotorja, amely a Corsa OPC-t hajtja, de az a maga 207 lóerejével aligha lenne elegendő az Astrába, hisz a sportkompaktok mezőnyében ma már nemigen lehet labdába rúgni 250 lóerő alatt.