Egy lepke ütötte ki a Tesla robotpilótáját

2016.05.14. 06:58

Egy Tesla tulajdonostól származik a történet, amelyből kiderül a Tesla önvezető rendszerének egyik hiányossága. A rendszert egyszerűen megbénította egy nagyobb lepke, amely rossz helyen kenődött szét az autó orrán.

A Redebo becenevű Reddit felhasználóval esett meg, hogy Teslájával utazott Las Vegasba a 93-as autópályán az Autopilot funkciót használva, amikor váratlanul leállt az önvezető rendszer, óránként 85 mérföld/óra, azaz 136 km/h tempónál. Az autó kiírta, hogy a radar látótávja lecsökkent, és nem vezette magát tovább. Kiderült, hogy egy hatalmas lepke teteme takarja el a szenzor egy jelentős részét, ezért reagált így az autó. A lepke eltávolításával persze megjavult a rendszer, de úgy néz ki, a Tesla rendszere egyelőre nincs minden lehetőségre felkészítve.

Igaz, annak az esélye, hogy épp a szenzort takarja ki egy ekkora rovar, viszonylag kicsinek tűnik, ezzel együtt a tervezők erre az eshetőségre is gondolhattak volna – mondjuk két érzékelő beépítésével. Azaz van még min tökéletesíteni, mielőtt tényleg teljesen rábíznánk magunkat az ilyen rendszerekre, bár bízhatunk benne, hogy szép lassan kijönnek az efféle hibák.