2016.07.02. 09:36

Alig egy hónapja jelentek meg azok a hírek a BMW-vel kapcsolatban, amelyek szerint a bajorok a jövőben az autonóm járművek fejlesztésének szentelik az i-részleget. Most úgy tűnik, a Project i Next programmal a német gyártó beszáll a nagy versenybe, és időben sem nagyon akar elmaradni a konkurensektől.

Ennek érdekében az Intellel és a Mobileye-jal szövetkeznek – e két vállalat segédkezik majd a fejlesztésben, közösen találhatják meg azokat a megoldásokat, amelyek szükségesek a megfelelő és megbízható önvezető funkciók kialakításához. A közös munka gyümölcse 2021-re érik be a tervek szerint – akkor jelenhet meg a piacon az első, teljesen önálló közlekedésre alkalmas BMW.

A bajorok három szakaszra bontják az autonóm járművek evolúcióját. Az elsőben a szemet, a másodikban a gondolkodást, a harmadikban pedig teljes egészében a sofőrt vonhatják ki az egyenletből. Az önvezetés mellett pedig nagy hangsúlyt fektetnek az autómegosztó szolgáltatásokra is – így a személyszállításban az önállóan közlekedő autók nagy szerepet kaphatnak.

Harald Krüger BMW-elnök továbbra is kiemelt fontosságúnak tartja a biztonság kérdéskörét. Nyilván a Tesla Model S közelmúltbeli balesete után ez még inkább komoly szempont lesz minden olyan autógyártó számára, aki beszállna az autonóm-buliba. Krüger ugyanakkor azt is hozzátette: az önvezérlő BMW-k is legalább annyira élvezetesek lesznek majd, mint a mostani modellek.